Region

Podigao 17 penzija mrtvog čovjeka

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske predao je nadležnim organima podatke o 237 osoba koje su otkrivene u prevarama sa penzijama. Poslije sprovedenih kontrola, bez prava na penziju je ostalo 248 korisnika.
Podigao 17 penzija mrtvog čovjeka
Portal AnalitikaIzvor

Za proteklih 38 mjeseci sprovođenja trajne akcije "Stop prevarama, do penzije pošteno" Fondu PIO je prijavljeno 3.275 osoba za koje se sumnja da su prevarom ostvarile pravo na penziju. Jedan od primjera je slučaj iz Modriče gdje je, poslije smrti penzionera I. M. u avgustu 2013. godine, nepoznata osoba podigla još 17 penzija na bankomatu NLB banke, načinivši Fondu PIO štetu od 6.537 KM.

U Prnjavoru je na osnovu falsifikovane školske potvrde korisnik porodične penzije čiji su inicijali M. Z., odnosno njena ćerka čiji su inicijali M. S., primala penziju kao student Univerziteta za poslovni inženjering i menadžment Banjaluka. Proverom je utvrđeno da ona ne samo da nije bila redovan student, nego je u tom periodu boravila u inostranstvu.

Majka ovog lažnog studenta je prevarom primila još 30 porodičnih penzija i oštetila Fond PIO za 6.689 KM. Isplata penzije je u ovom slučaju obustavljena, pokrenut je postupak vraćanja novca, a protiv osobe osumnjičene za prevaru podnijeta je prijava.

Sličan primjer prevare otkriven je i u Prijedoru gdje je korisnik porodične penzije čiji su inicijali M. R. falsifikovao potvrdu o redovnom školovanju na Filološkom fakultetu u Banjaluci. Poslije provjere na Univerzitetu i utvrđivanja da je riječ o lažnom studentu, isplata penzije je obustavljena a krivična prijava podnijeta.

U Istočnom Sarajevu je osoba čiji su inicijali B. N. koristila porodičnu penziju na osnovu izvoda iz matične knjige vjenčanih iz 2013. godine, za brak sa supružnikom čiji su inicijali B. E., od kojeg se razvela još 2006.

Prevaru je počinila maćeha, a prijavila ju je kćerka B. E., što je potvrđeno Fondu od nadležnih organa u Švedskoj i iz Kantonalnog suda u Bihaću.

I u ovom slučaju prevare obustavljena je isplata penzije i pokrenut proces za vraćanje 3.357 KM, a nadležnim organima podnesena je krivična prijava.

"Svi slični slučajevi prevare poruka su onima koji su posegli ili možda imaju namjeru da pokušaju prevaru pri ostvarivanju prava na penziju, da i pre nego što se upuste u avanturu prevare, odustanu", upozorili su iz Fonda PIO RS.

U saopštenju se navodi da prevare uvijek budu otkrivene dosljednom primjenom zakona, procedura i uspostavljenih kontrolnih mehanizama, a protiv lica otkrivenih u prevari podnose se krivične prijave i zakonske sankcije, dok se preplaćeni novac mora vratiti Fondu.

Neshvatljivi primjeri

"Pojedinci su, pri ostvarivanju prava na penziju, spremni na različite prevare, a ponekad može da bude i neshvatljivo u šta su sve prevaranti upuštaju, rekao je za "Novosti" dr Mladen Milić, direktor Fonda PIO. Na njihovu žalost, kako kaže on, kontrolni mehanizmi Fonda, uz pomoć savjesnih sugrađana, u zakonitom postupanju pri ostvarivanju prava na penziju su jači".

Izvor: novosti.rs

Portal Analitika