Svijet

Varufakisov srednji prst montiran

Njemački TV voditelj Jan Bemerman je priznao da je montirao snimak na kojem se vidi kako grčki ministar finansija Janis Varufakis pokazuje srednji prst Njemačkoj.
Varufakisov srednji prst montiran
Portal AnalitikaIzvor

Bemerman, voditelj satiričke emisije "Neo Magazin Rojal" na televiziji ZDF, rekao je da od nedjelje čeka da ga neko pita da li je montirao lažni snimak, koji je izazvao veliku buru u javnosti, ali ga niko to nije pitao, objavili su njemački mediji, prenijela je agencija AFP.

"Izvinite gospodine Varufakis, to se neće ponoviti", rekao je njemački voditelj, pošto je objasnio kako je njegov produkcijski tim lažirao video snimak.

Na snimku, za koji se ispostavilo da je montaža, vidi se kako Varufakis na jednom događaju u Zagrebu 2013. godine, prije nego što je postao grčki ministar finansija, priča o problemima sa kojima se suočava njegova prezadužena zemlja, a zatim kaže "pokažite srednji prst Njemačkoj" i to i uradi.

Grčka i Njemačka, koja je praktično glavni finansijer u Evropskoj uniji, nijesu u najboljim odnosima otkad je u januaru u Grčkoj na vlast došla ultra-ljevičarska stranka Siriza, koja je glasačima obećala da će ukinuti oštre mjere štednje.

Snimak je prvi put prikazan u nedjelju u tok-šou emisiji Gintera Jauha na njemačkoj televiziji ARD, u kojoj je gost putem video-linka iz Atine bio upravo Varufakis, koji je odmah odlučno negirao da je snimak pravi.

Izvor: b92.net

Portal Analitika