Abiznis

Lekić: Logično da strani investitor neće dovoditi radnu snagu sa strane

Logično je da strani investitor neće dovoditi radnu snagu sa strane i da je naš interes upravo u takvoj privatizaciji koja će otvoriti nova radna mjesta, ocijenio je za Pobjedu ekonomski analitičar Siniša Lekić, komentarišući obavezu švajcarske firme Oraskom, koja po ugovoru treba da angažuje domaće firme za radove na Mamuli.
Lekić: Logično da strani investitor neće dovoditi radnu snagu sa strane
Portal AnalitikaIzvor

Jedan od detalja ugovora o zakupu ostrva Lastavica i tvrđave Mamula, koji je Vlada potpisala sa Oraskomom 23. februara, jeste da ova švajcarska kompanija, tokom radova na tvrđavi Mamula, angažuje domaće firme kao izvođače i podizvođače, pod uslovom da obezbijede kvalitet radova koji će biti na istom ili višem nivou od međunarodnih standarda i da su cijene konkurentne.

Lekić smatra da, što se tiče kvalifikovanosti radne snage, teško je olako reći da mi te profile nemamo ili ih ne možemo osigurati.

"Vidimo kako je u turističkom kompleksu Portonovi pripreman kadar iz naših resursa, obukama i drugim načinom, pa smo uspjeli da obezbijedimo kvalifikovani kadar. Logično je da strani investitor neće dovoditi radnu snagu sa strane i da je naš interes upravo u takvoj privatizaciji koja će otvoriti nova radna mjesta", kaže Lekić.

On je odgovarajući na pitanje koliko su se do sada strane kompanije "držale“ pravila u ugovorima sa našom Vladom, kazao da se te stavke ugovora često nijesu poštovale, a još manje su imale predviđene sankcije za nepoštovanje.

"Ne znam koji je ugovor o privatizaciji raskinut zbog nepoštovanja tih članova ugovora. Stoga sam vrlo skeptik kada je riječ o poštovanju klauzula da će strani investitor koristiti naše izvođače, naše radnike i naš materijal. Samo strogo pridržavanje tih pozicija u ugovoru sa preciznim predviđenim sankcijama može dati sigurnost u poštovanje tih članova privatizacionog ugovora", poručio je Lekić.

Ugovor o zakupu ostrva Lastavica sa utvrđenjem Mamula, potpisan na 49 godina, podrazumijeva ulaganje od 15 miliona eura u obnovu i pretvaranje lokaliteta u unikatnu eko-održivu turističku destinaciju kategorije 4+ ili 5 zvjezdica. Prema planovima investitora, lokacija će rekonstrukcijom dobiti muzej i butik hotel sa 23 sobe i malim spa centrom, dvije male plaže, pristanište, dva bazena i klub za vodene sportove koji nijesu na elektropogon.

Procjene su da će do 200 radnih mjesta biti direktno i indirektno otvoreno tokom rada rizorta "Mamula ostrvo Hotel and spa“, kao i isti broj radnih mjesta tokom izgradnje. Ugovorom je predviđeno da Oraskom uzme u obzir i domaće materijale, opremu, mašine i potrošnu robu, ukoliko su kvalitet i vrijeme isporuke uporedivi sa stranim.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika