Društvo

ŠEGRT: Bolnice moraju obezbijediti sigurno i bezbjedno liječenje

U bjelopoljskoj bolnici se mora sprovesti disciplinski postupak i utvrditi proceduralna odgovornost za narušene uslove rada, poručio je ministar zdravlja Budimir Šegrt koji će sjutra posjetiti Bijelo Polje i naglasio da taj proces nema nikakve veze sa istragom ili sudskim postupkom, niti prejudicira nečiju krivicu.
ŠEGRT: Bolnice moraju obezbijediti sigurno i bezbjedno liječenje
Portal AnalitikaIzvor

On je najavio da će razgovarati sa predsjednikom Opštine, Aleksandrom Žurićem i vršiocem dužnosti direktora Opšte bolnice, Biserkom Bulatović, kao i sa roditeljima inficiranih beba koji su danima štrajkovali ispred te zdravstvene ustanove tražeći da se suspenduju bivši direktor bolnice, Tomislav Jeremić i načelnici Neonatologije i Ginekologije, Haka Tahirović i Zvonko Puletić.

On je podsjetio da se bolnice u zdravstvenom sistemu Crne Gore institucije koje u svakom momentu moraju obezbijediti siguran i bezbjedan način liječenja povrijeđenih i oboljelih, a takođe obezbijediti i adekvatne uslove zaposlenima za obavljanje te djelatnosti. Dodaje i kako je nesporna činjenica da su u Bijelom Polju "u značajnoj mjeri bili narušeni uslovi rada na neonatologiji i ginekologiji Opšte bolnice".

- Mora se utvrditi proceduralna odgovornost kroz disciplinski postupak ljudi koji su doprinijeli da do toga dođe. To je interni postupak kojim se štiti integritet i bezbjednost svake organizacione jedinice u Opštoj bolnici, kako bi građani i poslije nemilog događaja mogli da dolaze u bolnicu i da znaju da je ona sigurna i bezbjedna, i da obezbjeđuje kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Nažalost, desilo se to da je poremećaj tih uslova prije svega prepoznat kroz istražni ili sudski postupak. Međutim, taj proces u bolnici koji se mora provesti nema nikakve administrativne ili zakonske veze sa onim što će dokazati istraga i da li će se pokrenuti krivični postupak - kazao je Šegrt.

Govoreći o prioritetima Mnistarstva u narednom periodu, on je rekao da će se taj resor, zajedno sa svim zdravstvenim radnicima u Crnoj Gori, potruditi da radi na obezbjeđivanju kvalitetne i efikasne zdravstvene zaštite građanima.

- Taj cilj je dostižan preko permanentne edukacije, bolje organizacije i komunikacije unutar zdravstvenog sistema, nadzora kvaliteta rada i vođenja novih metoda i procedura kojima će se proširiti djelatnost zdravstvene zaštite - ocijenio je novoizabrani ministar zdravlja.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.