Politika

PAŽIN: Trebaju nam optužnice koje će izdržati test vremena i kontrolu pravičnosti na sudu

Prioriteti Ministarstva pravde biće dalje jačanje i afirmacija vladavine prava, prije svega kroz ispunjavanje uslova iz dva najzahtjevnija poglavlja, poručio je Zoran Pažin.
PAŽIN: Trebaju nam optužnice koje će izdržati test vremena i kontrolu pravičnosti na sudu
Portal AnalitikaIzvor

- Slijedi i jedna vrlo zahtjevna faza implementacije složenog pravnog okvira koji je u međuvremenu donešen. Treba doći do finog štimovanja raznih segmenata cjeline da bi ona funkcionalno mogla da obavlja ono što joj zadatak, prije svega kada je u pitanju borba protiv korupcije i organizovanog kriminala - pojasnio je novi ministar pravde.

On je ocijenio da je u prethodnom periodu to Ministarstvo uložilo vanredan napor da se dođe do kvalitetnih rješenja u vrlo skromnim uslovima.

- Kad je u pitanju rad sudova, kuriozitet može biti to što je njihov uspjeh bolje primijećen i notiran od međunarodnih partnera, nego što je to situacija u crnogorskoj javnosti - dodao je.

Pažin je ocijenio da su crnogorski sudovi napravili veliki pomak kad je u pitanju rješavanje zaostalih predmeta.

- Sasvim je izvjesno da je crnogorsko pravosuđe u tom dijelu čak ispred nekih starih članica EU sa dugom demokrastkom tradicijom - smatra on.

Kada su u pitanju sudovi, potrebno je da se vrlo intenzivno i ozbiljno radi na jačanju znanja, stručnosti i profesionalnosti radu sudova, koji moraju da odgovore novim savremenim uslovima koji su, zapravo, izazov za čitavo crnogorsko društvo. S druge strane, kada je u pitanju tužilaštvo, tu se očekuju pravi rezultati, prije svega podizanje kvalitetnih optužnica.

- Kvalitetnih, znači onih optužnica koje mogu da izdrže ne samo test vremena, nego i kontrolu pravičnosti od sudova koji daju zadnju riječ - pojasnio je Pažin.

On je poručio da će posebnu pažnju posvetiti Ustavnom sudu Crne Gore "koji treba da bude kruna pravnog poretka u Crnoj Gori".

- U potrebi da se efikasno borimo protiv korupcije i organizovanog kriminala, što je svakako prioritet, ne smije se zanemariti drugi aspekt, a to su ljudske slobode i prava. Potrebno je dovesti u ravnotežu efikasno vođenje krivičnog postupka sa svim onim međunarodnim pravnim standardima koji se odnse na prava osumnjičenih i okrivljenih - rekao je Pažin.

Izvor: Portal RTCG

Portal Analitika