Svijet

Tunis: U napadu na muzej "Bardo" poginule 22 osobe

U napadu na Muzej "Bardo" u Tunisu ubijeno je 22 ljudi, a među žrtvama su strani turisti, policajac, žena zaposlena u muzeju i dva napadača, prenosi B92.
Tunis: U napadu na muzej "Bardo" poginule 22 osobe
Portal AnalitikaIzvor

- Ukupno je 20 južnoafričkih, francuskih, poljskih i italijanskih turista - saopšto je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Tunisa.

Odgovornost za napad preuzela je Islamska država, a identitet žrtava još nije objavljen.

Tuniska državna televizija navodi da je 50 ljudi ranjeno u napadu, koji je počeo popodne, po loklanom vremenu.

Dva napadača su ubijena, ali premijer Tunisa Habib Ešid kaže da se još traga za dvojicom ili trojicom saučesnika. Prema njegovim riječima, među mrtvima su i službenik obezbeđenja, kao i čistačica, kao i turisti iz Italije, Poljske, Njemačke i Španije.

Špansko Ministarstvo inostranih poslova je potvrdilo da je jedan ubijeni njihov državljanin. Osim toga, premijerka Poljske Eva Kopač saopštila je da se još ne zna koliko je poljskih državljana izgubilo život u napadu.

Kako javlja BBC, akcija policije je završena, svi turisti su evakuisani iz muzeja, prenosi agencija Frans pres. Prema prvim izvještajima, napadači u vojnim uniformama su upali u zgradu i otvorili vatru na turiste.

Muzej se nalazi u blizini parlamenta, koji je u međuvremenu evakuisan, a kompleks su okružile snage bezbjednosti.

Kako je navedeno, napad se tretira kao teroristički akt, a britanske vlasti su već saopštile da se angažuju "oko situacije u Tunisu" zbog informacija da su ubijeni njihovi državljani.

Muzej "Bardo" je jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u prijestonici Tunisa. 

Portal Analitika