Politika

ĐUKANOVIĆ: Da smo 90-tih krenuli u samostalnost, gorjeli bi kao Bosna i Hrvatska

Da smo devedesetih krenuli putem nezavisnosti, Crna Gora bi gorjela kao Bosna i djelovi Hrvatske i u tom požaru bi izgorela ideja nezavisnosti Crne Gore, kazao je predsjednik Vlade Milo Đukanović danas u crnogorskom parlamentu.
ĐUKANOVIĆ: Da smo 90-tih krenuli u samostalnost, gorjeli bi kao Bosna i Hrvatska
Portal AnalitikaIzvor

Odgovarajući na navode poslanika Nebojše Medojevića da je Crna Gora napravila krupne greške na važnim istorijskim raskršćima, on je rekao kako je država posljednjih 25 godina donosila odluke u skladu sa nacionalnim interesom. Takođe je potcrtao da se devedesetih Crna Gora nije opredijelila za velikosrpski nacionalizam, već je tada pokušala da sačuva zajedničku državu, jer tada "nismo imali neki bolji izbor". Dodao je kako njegova misaona matrica nije da protjera Srbe iz Crne Gore, i da "sve i kad bi htio, ne bi mu dozvolile institucije, koje tako nešto ne bi dozvolile nikad nikome". Prema njegovim riječima, Srbi su građani države Crne Gore, koji treba da žive zajedno sa svima drugima i da se osjećaju kao građani istog reda.

Đukanović je rekao da nije beznačajno i niti je pitanje termina da li će Crna Gora dobiti poziv za NATO 2015, 2016. ili neke sljedeće godine.

- Imam razloga da vjerujem da će ta odluka u značajnoj mjeri zavisiti ne samo od kvaliteta ispunjenih zadataka koje je Crna Gora preuzela, već da će uveliko zavisiti od geopolitičkog raspleta... Imam razloge da vjerujem da je ova godina raskršća i da ne bi trebalo skrenuti u pogrešni kolosjek. I mislim da bi bilo jako važno da uradimo sve što možemo da tu šansu iskoristimo do kraja godine - dodao je premijer.

On je poručio da je njegov motiv za rad u Vladi da uradi nešto dobro za ovu državu i njene buduće generacije.

- Nemam iluziju da smo mesije koje mogu više, da će mi neko zahvaliti za to što radim, da ću dobiti satisfakciju za napor koji ulažem svaki dan po 15 sati. Ali imam prokletu odgovornost da - dok živim ovdje, a imam namjeru i da umrem ovdje - mislim da moram dati najbolje od sebe da se ovdje nešto dobro dogodi, a to nije da biramo vladu da bi njom manipulisali i krali - naveo je Đukanović.

Zato smatra da i odgovornost za ostvarivanje rezultata u borbi protiv kriminala treba svi da imaju svi i da se "varaju oni koji misle da će svojim političkim umijećem to gurnuti u dvorište Vlade".

- Odgovornost za to treba da ponesemo svi, onako kako smo to sistemski kreirali. Neću odstupiti ni za milimetar za ono što je odgovornost Vlade, ali neću ni preuzeti ono što nije njena odgovornost. Mislim da smo neka rješenja dosta loše postavili u sistemu i da ćemo zato imati probleme u sinhronizovanju ukupne državne vlasti - kazao je Đukanović.

Komentarišući odgovornost za rad Vrhovnog državnog tužioca, podsjetio je da je parlament preuzeo odgovornost za njegov izbor, pa se "na toj relaciji mora voditi dijalog o kvalitetu rada". Vlada će, pak, preuzeti odgovornost jedino u slučaju da se ta nadležnost njoj i vrati, predlaže Đukanović.

Uz ocijenu da Vlada može da odgovori svim obavezama do kraja mandata, on je podsjetio na pripreme za redovne parlamentarne izbore, kako bi i sami vidjeli "što birači misle".

Đukanović je poručio da je ključna preokupacija ove ali i svake naredne Vlade, kako dinamizirati ekonomski rast da bi se stvorile pretpostavke za viši nivo životnog standarda građana.

Izvor: MINA

Foto: RTCG

Portal Analitika