Svijet

Tunis: Ubijeno osam, zarobljeno 200 osoba

Naoružani napadači ubili su osam osoba, među kojima su i strani turisti, a zatim zarobili oko 200 talaca u napadu u muzeju Bardo u Tunisu.
Tunis: Ubijeno osam, zarobljeno 200 osoba
Portal AnalitikaIzvor

Odgovornost za napad preuzeli su teroristi Islamske države.

Najmanje dvojica militanata su zabarikadirana u zgradi, koja se nalazi odmah do parlamenta. Iz zgrade se povremeno čuju pucnji, a odjeknule su i detonacije.

Prema prvim izvještajima, napadači u vojnim uniformama su uletjeli u zgradu i otvorili vatru ka turistima, a prema nepotvrđenim informacijama, ubijeni su turisti iz Italije, Španije, Engleske i Francuske.

Muzej se nalazi u blizini parlamenta koji je u međuvremenu evakuisan, a kompleks su okružile snage bezbjednosti.

Na društvenim mrežama su objavljene i fotografije čija geolokacija pokazuje da su načinjene unutar zgrade jednog od najvećih arheoloških muzeja u Africi, ali njihova autentičnost još nije potvrđena.

Agencija Sputnjik navodi da je unutra oko 200 talaca, među kojima ima i djece.

Zgrada parlamenta u kojoj je u trenutku napada trajalo zasjedanje evakuisana je, a kompleks su opkolile jake policijske snage. Kako je navedeno, napad se tretira kao teroristički akt, a britanske vlasti su već saopštile da se angažuju "oko situacije u Tunisu" zbog informacija da su ubijeni njihovi državljani.

Muzej Bardo je jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u prijestnoici Tunisa.

Kako piše BBC, posljednjih mjeseci je sve veća zabrinutost za bezbjednosnu situaciju u Tunisu nakon nestabilnosti u Libiji.

Takođe, veliki broj državljana Tunisa je otišao na ratišta u Siriji i Iraku.

Izvor: b92.net

Portal Analitika