Abiznis

ĐUKANOVIĆ: Dinamičniji razvoj preokupacija Vlade

Crnogorski premijer Milo Đukanović danas je u parlamentu predložio nove ministre u vladi, navodeći da je uvjeren da su to kompetentni i stručni kandidati vladajuće koalicije.
ĐUKANOVIĆ: Dinamičniji razvoj preokupacija Vlade
Portal AnalitikaIzvor

Premijer Đukanović je rekao da je ispravan pristup svih poslanika koji su se osvrnuli na ekspoze uoči konstituisanja Vlade u mandatu. On je ponovio da je ključna preokupacija i ove, ali i svake naredne Vlade, kako dinamizirati ekonomski rast kako bi se stvorile pretpostavke za bolji standard građana.

"To je pitanje cjeline Vladine politike. Neću dužiti i ponavljati ono što znamo, da su ključne pretpostavke za realizaciju ovog cilja, prije svega pitanje uspješne reforme obrazovanja i vladavine prava", rekao je Đukanović u parlamentu.

Premijer je potvrdio da će i u nastavku rada Vlade pitanje unapređenja tempa razvoja Crne Gore biti osnovna preokupacija. Kad je ova Vlada u pitanju, Đukanović je rekao da je moguće obezbijediti dinamičniji ekonomski rast.

"Taj optimizam temeljimo ne samo na političkim proklamacijama, već na realnom uvidu na ono što su cernogorski resursi", istakao je Đukanović.

On je rekao da u Crnoj Gori nije riječ o rasprodaji društvene imovine, već da je riječ o kupovini onog što nama nedostaje. Premijer navodi da Crna Gora nije iskoristila ni 30 odsto svog hidroenergetskog kapitala, ali da imamo ozbiljne resurse u turizmu, poljoprivredi...

"Resursi su realni, potrebno je i pameti i odlučnosti da bi donijeli prave odluke...Ova vlada ima optimizma i znanja. Siguran sam da ćemo ojačani s pet novih ministara imati priliku da to i pokažemo", istakao je Đukanović.

Odgovarajući na tvrdnje funkcionera DF-a Nebojše Medojevića da je Crna Gora napravila krupne greške na važnim istorijskim raskršćima, premijer je rekao kako je država posljednjih 25 godina upravo na ključnim istorijskim raskršćima donosila odluke u najboljem nacionalnom interesu.

"Svakako mislite da je 90-ih godina...napravljena greška, jer smo se opredijelili na velikosrpski nacionalizam. Ne, mi se nijesmo opredijelili za velikosrpski nacionalizam, već da sačuva zajedničku državu. Pogrešna je pretpostavka Medojevića da smo imali neki bolji izbor koji su zagovarali njegovi istomišljenici da se tada opredijelimo za nezavisnost", rekao je Đukanović.

On je istakao da bi Crna Gora, da se opredijelila za nezavisnost 90-ih, gorjela u ratnom požaru kakav je bio u BiH i Hrvatskoj, te da bi u tom požaru izgorjela i nezavisnost.

..

Funkcioner DF-a Nebojša Medojević, na početku sjednice, rekao je rekao je da ta grupacija, nakon afere Snimak, ostaje pri stavu da ne priznaje legitimitet aktuelne Vlade.

"Zbog svega toga mi ćemo nastaviti da bojkotujemo premijerski sat, ali danas smo došli da kažemo građanima koje su posljedice 25-ogodišnje vladavine DPS-a", rekao je Medojević.

On je rekao da su sve reforme u Crnoj Gori bile osuđene na propast, navodeći da je državi potrebna velika sistemska promjena. On je projekat autoputa nazvao "hazardskom avanturom", nakon što je cijena kineskog kredita znatno porasla. 

Pajović: Zaposlenost smanjena

Borislav Banović (SDP) kazao je da se novi ministri, s obzirom na to koliko je Vladi ostalo do kraja mandata, stavljaju u ograničenu poziciju da ponude nešto novo.

On je rekao da je u oblasti obrazovanja velik izazov kvalitet obrazovnog sistema. Kad je riječ o zdravstvu, Banović je rekao da akcnat treba staviti na poboljšanje zdravstvenih usluga, ali i snabdjevenost ljekovima.

Komentarišući oblast rada, Banović je rekao da bi trebalo pažnju obratiti na solidarnu raspodjelu sredstava. U oblasti pravde kazao je da su kriterijumi i obaveze na putu prema NATO-u i EU definisali što bi trebalo činili.

"Ne samo zbog NATO i EU, već zbog nas", rekao je Banović.

Predsjednik Pozitivne Crne Gore, Darko Pajović, vladu je nazvao Vladom nezaposlenosti.

"Zaposlenost je smanjena u odnosu na 2012. po zvaničnim podacima", podsjetio je Pajović, navodeći da je "skočila" i vrijednost potrošačke korupe, uz zamrzavanje plata i penzija.

Pajović je rekao da zbog loših rezultata Vlade neće dati podršku prijedlogu premijera za nove ministre. Istakao je da je Crnoj Gori potreban snažan zaokret.

"Dok ne budemo imali presude za korupciju i organizovani kriminal...dok ne pošaljemo poruku da nije dobar momak onaj koji uzima iz državnog budžeta, teško da možemo očekivati poboljšanja u sferi ekonomije", poručio je Pajović.

U ime SNP-a komentar na prijedlog premijera dao je lider partije Srđan Milić, koji je ocijenio da je aktuelna vlada zapravo "vlada kontinuiteta".

Ključna preokupacija dinamiziranje razvoja: Đukanović u parlamentuKljučna preokupacija dinamiziranje razvoja: Đukanović u parlamentu

"Jasno je da nemaju svi iste šanse, da ne važe ista pravila igre za sve u Crnoj Gori. Danas više nego ikada je pristuna dominacija inercije u odnosu na ideje i kreativnost", rekao je Milić, ističući kako nemamo efikasnu vladavinu prava.

LP kritikovao Javni servis

Poslanik i lider Liberalne partije Andrija Popović u Skupštini je kritikovao rad Javnog servisa, za koji kaže da nije u službi građana. On je saopštio i da se za RTCG godišnje iz budžeta izdvaja 12 miliona eura, a za sport tri puta manje, što je kaže neprihvatljivo.

„Crnoj Gori je danas potrebna jaka, a ne krnja Vlada i LP se raduje njenoj rekonstrukciji“, saopštio je Popović i dodao da će LP podržati imenovanje novih ministara.

„Od selektora, premijera Đukanovića, očekujemo da što prije uigra novi tim Vlade“, poručio je Popović.

Nezavisni poslanik, Mladen Bojanić, rekao je da nam kriza izoštrila slika o crnogorskoj ekonomiji. On je rekao da su osnovni razlozi za izbor kadra lojalnost Vladi i premijeru Đukanoviću.

Bojanić smatra i da strane investicije moraju biti veće. Ocijenio je i da personalne promjene neće doprinijeti boljem radu Vlade.

Đukanović je za upražnjena ministarska mjesta u resorima zdravlja, prosvjete i kulture predložio Budimira Šegrta, Predraga Boškovića i Pavla Goranovića.

Premijer je zatražio da Skupština razriješi dosadašnjeg ministra pravde Duška Markovića i za tu funkciju predložio Zorana Pažina.

Đukanović je za novog ministra rada i socijalnog staranja predložio Zoricu Kovačević, a prethodno će biti razriješen te funkcije Predrag Bošković.

Tri mjesta u Vladi ostala su upražnjena već nekoliko mjeseci pošto su ostavke podnijeli tadašnji ministri kulture, prosvjete i zdravstva Branislav Mićunović, Slavoljub Stijepović i Miodrag Radunović.

Mićunović je izabran za crnogorskog ambasadora u Srbiji, Stijepović za gradonačelnika Podgorice, a Radunović je podnio ostavku poslije slučaja inficiranja beba u bjelopoljskoj bolnici. (Portal RTCG)

Portal Analitika