Društvo

MARKOVIĆ-KANTONE: Uskoro memorandum o saradnji u borbi protiv korpcije

Predsjednik italijanske Agencije za borbu protiv korupcije Italije Rafaele Kantone ocjenjuje da je Crna Gora učinila značajne korake kako na polju prevencije, tako i na polju represije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, prema vladavini prava, kao i da je sada momenat da se primijene novi zakoni koje smatra veoma dobrim.
MARKOVIĆ-KANTONE: Uskoro memorandum o saradnji u borbi protiv korpcije
gordana borović
gordana borovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Kantone je to kazao tokom današnjeg zajedničkog presa sa svojim domaćinom, potpredsjednikom Vlade, Duškom Markovićem.

Marković i Kantone najavili su skorašnje potpisivanje memoranduma kao temelja buduće saradnje dvije zemlje u borbi protiv korupcije.    

„Nakon potpisivanja ovog memoranduma imaćemo priliku da koristimo njihova iskustva iz prakse kako bi naše institucije na ovom planu bile sposobne i održive i odgovorile ovako ozbiljnom izazovu koji stoji pred Crnom Gorom“, kazao je Marković.

Kantone je istakao da je Agencija na čijem je čelu spremna da sarađuje, te da će budući memorandum, čiji je nacrt već napravljen, omogućiti razmjenu iskustava i unapređenje profesionalizma na ovom planu.  On je ocijenio da je Crna Gora odlučna u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Precizirajući vrstu pomoći koju će Italija pružiti Crnoj Gori, Kantone je kazao da će to biti na polju kontrole javne administracije, javnih nabavki, ali i kontrole mehanizama transparentnosti aktivnosti državnih organa.

„Naša podrška će biti u tome da objasnimo što radimo na poboljšanju profesionalnih kompetencija  funkcionera koji će biti angažovani na ovim aktivnostima. To će biti jedna razmjena informacija i razmjena iskustava“, kazao je gost iz Italije.

Kantone je ocijenio da će najveće teškoće biti na planu primjene zakona koje je ocijenio dobrim, „jer je jedno donijeti zakon a drugo primijeniti ga“.

„Fundamentalno je propratiti pripremu aplikacije zakona, najvažnije je mijenjati mentalitet i ponašanje, što se ne može regulisati zakonom“, kazao je Kantone.

Marković je podvukao da će ova godina biti posebno važna u borbi protiv korupcije, precizirajući da je preostalo da se izmijeni Zakon o krivičnom postupku, ali i da se donese zakon o oduzimanju imovine stečene organizovanim kriminalom, kao i korekcije još nekih postojećih zakona. 

„Uložićemo snažni institucionalni pritisak kao Vlada da se ti zakoni donesu. Efikasnija borba protiv kriminala i korupcije ne smiju biti prijetnja državi i njenim institucijama“, podvukao je Marković.

Kantone je kazao da na sudskom planu već postoji značajna saradnja između dvije zemlje. „Danas je izazov da se analogna saradnja nađe i u borbi protiv korupcije. Od kada je u 2010. godine potpisan sporazum između državnih tužilaštava Crne Gore i Italije, taj je akt više puta dao rezultate i to je veliki iskorak“, kazao je Kantone, ocjenjujući hrabrim od strane Crne Gore da osnuje agenciju za borbu protiv korupcije.  

 

Portal Analitika