Društvo

CGO: Uvesti efikasan sistem interne kontrole u Tužilaštvu

Centar za građansko obrazovanje (CGO) poslao je Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću inicijativu koja ima za cilj unaprijeđenje prakse administrativnog praćenja tužilačkih predmeta.
CGO: Uvesti efikasan sistem interne kontrole u Tužilaštvu
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako navode iz pomenute organizacije, Stanković je, tokom nedavnog susreta sa predstavnicima CGO-a, izrazio otvorenost Tužilaštva da radi na razvoju unutrašnjih sistema kontrola, a ova inicijativa predstavlja konkretan prijedlog CGO-a koji može doprinijeti spriječavanju i otkrivanju koruptivnih radnji unutar tužilačke organizacije.

„Polazište inicijative je u Pravilniku o unutrašnjem poslovanju Državnog tužilaštva, koji ima solidnu osnovu, ali kojeg je neophodno doraditi radi uspostavljanja prakse efikasnijeg i efektivnijeg administrativnog praćenja tužilačkih predmeta i povezanosti podataka i lica koja rade na ovim predmetima. Inicijativa predviđa uvođenje analitičkog pristupa u zavođenju predmeta, kao i procedure praćenja, otkrivanja i procesuiranja povezanosti podataka i lica u lancu obrade tužilačkih predmeta. Tako uspostavljena kontinuirana interna analiza bila bi značajan mehanizam za preveniranje i suzbijanje korupcije u samoj tužilačkoj organizaciji. Dodatno, operacionalizacija ove inicijative bi omogućila bolju internu kontrolu, preglednost i veću transparentnost rada Tužilaštva“, stoji u saopštenju Borisa Marića, višeg pravnog savjetnika.

U saopštenju se kaže da se konkretan motiv za pokretanja inicijative nalazi u iskustvu CGO-a sa Tužilaštvom po pitanju zahtjeva za dostavljanje informacija za koje je CGO cijenio da bi morale biti sistematizovane i lako dostupne.

„Naime, CGO je tražio sljedeće podatke: koliko je ODT Podgorica primilo anonimnih prijava tokom 2012, 2013. i 2014; koliko je anonimnih prijava imalo jasan osnov za otvaranje predmeta od strane ODT-a Podgorica, te sprovođenje radnji izviđaja; spisak sudskih vještaka ekonomsko-finansijske struke koji su angažovani od strane ODT Podgorica od januara 2011. do decembra 2013; spisak tužilaca ODT Podgorica koji su angažovali sudske viještake ekonomsko-finansijske struke u periodu od januara 2011. do decembra 2013. Ovi zahtjevi su odbijeni od strane ODT Podgorica, uz obrazloženja da Tužilaštvo nema takve evidencije“, stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

CGO ocjenjuje da je upravo ovo veliki prostor za korupciju unutar tužilačke organizacije koji je lako zloupotrijebiti što stvara pravnu nesigurnost za građane i građanke Crne Gore.

„Stoga je neophodno uvesti precizne evidencije koje ova pitanja obrađuju, sistematizuju i vezuju za same tužioce i njihov učinak. Time bi se stvorili potrebni uslovi za razvijanje višedimenzionalnih sistema kontrole koji bi doprinijeli efektivnijoj internoj kontroli u Državnom tužilaštvu, ali i znatno većoj otvorenosti i transparentnosti rada samog Tužilaštva“, zaključak je saopštenja.

 

Portal Analitika