Društvo

Održana javna rasprava o žičari Kotor - Lovćen - Cetinje

U Prijestonici Cetinje danas je održana javna rasprava o nacrtu Koncesionog akta i Koncesionog ugovora za projekat gradnje žičare Kotor – Lovćen – Cetinje.
Održana javna rasprava o žičari Kotor - Lovćen - Cetinje
Portal AnalitikaIzvor

Javne rasprave, kako je naglašeno, posljednja su faza uoči predstojećeg raspisivanja međunarodnog tendera, a na današnjoj, prisutnima su se obratili gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, predstavnik odjeljenja za razvoj prioritetnih projekata u Ministarstvu održivog razvoja i turizma u Vladi Crne Gore Velibor Goranović, kao i predstavnik italijanske konsultantske kuće „DBA group“ Dragoljub Cibulić.

Gradonačelnik Bogdanović iskazao je uvjerenje kako će predstojeća tenderska procedura proteći uspješno.

- Još 2013. godine, u Podgorici smo predstavili koncept žičare, a toj konferenciji prisustvovali su predstavnici najznačajnijih evropskih kompanija i šire, koje se bave proizvodnjom, održavanjem i gazdovanjem tim sistemima. Prvi kontakti sa kompanijama iz Austrije, Italije, Švajcarske, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država ili Rusije, bili su podsticaj da nastavimo zajedničku komunikaciju, pa sada imamo njihovo konkretno interesovanje za termin početka i rok trajanja međunarodnog tendera. Taj podatak, za nas je ohrabrenje, baš kao i činjenica da je projekat bezrezervno i snažno podržala Vlada Crne Gore, ali i Evropska banka za obnovu i razvoj. Spremnost tih institucija da pomognu realizaciju projekta – kao i njihov dosadašnji rad – još su jedan faktor koji nam daje vjetar u leđa i uvjerava da ćemo sav posao završiti do kraja na najbolji mogući način – kazao je on.

Na današnjem skupu, gradonačelnik Bogdanović ocijenio je i kako bi gradnja žičare rezultirala izuzetnim benefitima za područje Prijestonice Cetinje.

- Procjene, čije je uporište u iscrpnim analizama, govore kako bi Cetinje samo u prvoj godini funkcionisanja žičare moglo privući između 0,8 i 1,5 miliona eura dodatne potrošnje stranih turista. Veliku dobit imao bi i NP „Lovćen“ koji, prema istim procjenama, u prvoj godini rada, zahvaljujući turistima koji budu koristili žičaru, može imati prihode između 1,3 i 2,4 miliona eura. Ti podaci su najbolja preporuka za bezrezervnu podršku samom projektu, koji, iz perspektive građana Cetinja, može snažno uticati na ekonomski progres, ali i upečatljivo pozicioniranje našeg grada u regionalnim turističkim tokovima – naglasio je gradonačelnik Bogdanović.

On se osvrnuo i da prethodni period, tokom kojeg je bilo niz najava, ali i – probijanja rokova.

- Nemam sumnju da će se naše čekanje – najčešće uslovljeno zahtjevnim procedurama u kojima je učestvovalo niz subjekata – isplatiti i da će predstojeći tender biti uspješan. Svi ste svjedoci da je proteklo vrijeme donijelo mnogo najava i diskusije o ovom projektu, da su postavljani rokovi nerijetko bili probijani, ali sada smo na posljednjem stepeniku ka cilju – a to je uspostavljanje kvalitetnog privatno – javnog partnerstva koje će rezultirati ovim velikim projektom. Sada smo u fazi sa koje se ne može nazad – već samo naprijed, ka finalizaciji proceduralnog toka projekta i konačno, radovima koji će našem gradu i njegovom okruženju donijeti mnogo koristi – zaključio je on.

Velibor Goranović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma istakao je kako žičara „ne samo da će predstavljati centralni projekat za područje Cetinja i Boke, već i za državu Crnu Goru“.

- Najveći benefiti projekta gradnje žičare od Kotora do Lovćena i Cetinja jesu unaprijeđenje turističke ponude Crne Gore i doprinos boljoj preraspodjeli dobiti ostvarene u sektoru turizma. Trenutno, ti dobici uglavnom su skoncentrisani duž obale, međutim, upravo realizacijom ovog projekta, promet od sektora turizma bi se povećao, dok bi NP „Lovćen“, zajedno sa Prijestonicom Cetinje, ostvario dodatne prihode i time pozitivno uticao na ekonomsku situaciju u ovom dijelu Crne Gore – ocijenio je on.

Goranović je podsjetio i na dosadašnje korake u procesu priprema za raspisivanje međunarodnog tendera.

- U prethodnom periodu urađen je idejni projekat gradnje žičare, više studija izvodljivosti, nacrt elaborata o eksproprijaciji, idejno rješenje napajanja, elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu, kao i Prostorni plan posebne namjene za Nacionalni park „Lovćen“, koji je nakon utvrđivanja prijedloga od strane Vlade Crne Gore, usvojen u Skupštini Crne Gore – rekao je Goranović.

Dragoljub Cibulić iz „DBA group“, koja je konsultant na projektu, govorio je detaljnije o obavezama koncesionara.

- Koncesionar je obavezan da isprojektuje, finansira, izgradi i upravlja zicarom tokom koncesionog perioda, te da nakon njegovog isteka završeni infrastrukturni projekat prenese na državu. Postupak izbora kocesionara sprovešće se kao dvostepeni postupak dodjele koncesije, u skladu sa Zakonom o koncesijama i Uredbom o dvostepenom postupku dodjele koncesije – istakao je on.

Javnoj raspravi prisustvovali su brojni građani, koji su u drugom dijelu događaja predočili svoje sugestije, uz pitanja vezana za sam projekat.

Nakon javnih rasprava koje su danas i juče održane na Cetinju i u Kotoru, slijedi i centralna javna rasprava u Podgorici. Zatim, materijal će biti proslijeđen Vladi Crne Gore, nakon čega predstoji tenderska procedura, koja će imati dvije faze – pretkvalifikacioni i kvalifikacioni tender.

(cetinje.me)

 
 
 
Portal Analitika