Politika

Lekić osniva novu stranku Demos: Nema saradnje sa SDP-om

Bivši lider Demokratskog fronta (DF) Miodrag Lekić najavio je danas formiranje novog političkog subjekta - "Demosa", skraćeno od Demokratski savez. Kako je kazao, njegova partija će imati dva pravca rada - zalaganje za Crnu Goru kao pravnu i ekonomski prosperitetnu državu i objedinjavanje opozicije „u mjeri u kojoj je to moguće“. Lekić je bivšim kolegama iz DF-a poželio uspjeh u daljem radu i zajedničkoj opozicionoj priči.
Lekić osniva novu stranku Demos: Nema saradnje sa SDP-om
Portal AnalitikaIzvor

"Nakon izlaska iz DF-a imao sam dvije mogućnosti. Prva je bila da odem u jednu zapadnoevropsku zemlju i da nastavim tamo da radim, što bi mi na ličnom planu bilo ugodnije. Međutim, odlučio da nastavim angažovanje u Crnoj Gori gdje sam proveo najveći dio svog života. Dakle, namjeravam da u ovoj fazi formiram novi politički subjekt i to ću u formalnom smislu uraditi sljedećeg dana. Od današnjeg dana postoji subjekt koji će se zvati "Demos", što je skraćenica za Demokratski savez. Demos znači demokratija i može da se uklopi u sintagmu demokratska smjena vlasti. Inspirativna je riječ i kategorija", istakao je Lekić da nadašnjoj konferenciji za medije u Podgorici.

On je rekao da smatra da je sada posljednji trenutak za demokratsku, ekonomsku i moralnu reformu u Crnoj Gori. Kako je naveo, ako i poslije skandala sa otkrivanjem računa u inostranstvu visokih funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS), sve prođe nekažnjeno, onda je pitanje da li je Crna Gora država ili pseudodržava.

"Mislim da je momenat vrlo dramatičan. Novi politički subjekt će se zalagati za suštinske promjene za dobrobit građana Crne Gore. Ja se ne samopredlažem za prvog čovjeka ujedinjene crnogorkse opozicije, već nekoga ko će doprinosti povezivanju opozicionih snaga. To mi je pošlo za rukom u konktekstu predsjedničkih izbora, ali i po meni velikog uspjeha ozbiljne inicijative da se formira prelazna vlada. Naišli smo na aroganciju da DPS-a koji ima 30 mandata i koji je odbio da razgovara sa 36 poslanika. Nastavlja se samovolja i dominacija elite koja je realno otuđena od objektivnih uslova života u Crnoj Gori", naglasio je Lekić.

Upitan ko bi od bivših kolega mogao da se pridruži njegovoj partiji i da li će to možda učiniti Goran Danilović, Lekić je rekao da za sada ne može pomenuti nijedno ime, iz razloga što Demos formira isključivo sam.
"Prihvatam izazov da sam započnem ovu misiju. Nijesam u nikakvoj kombinaciji sa nikim, već jednostavno počinje ovako. Šta će biti u budućem vremenu, ne bih znao. Nakon sjednice Predsjedništva DF-a to su paralelne priče. Danilovića nijesam vidio od sjednice Predsjedništva, tako da ne znam kako će se završiti ta dešavanja", kazao je on.

Na pitanje novinara da li je osnivanje njegove partije pokušaj da se osim opoziciji približi i SDP-u, bez kojeg navodno ne postoji snaga koja može da sruši DPS, Lekić je poručio da neće biti nikakve saradnje sa SDP-om.

"Nama nikakve saradnje sa SDP-om, jer je on jedan od stubova vlasti, a ja se borim za demokratsku smjenu vlasti. Mi smo na potpuno različitim pozicijama. SDP ima svoje kadrove, Miomira Mugošu za ambasadora, gospodina Stijepovića za gradonačelnika. Takođe ima svoje poteze koji ga smiještaju u jedan istorijski neslavan kontekst, tako da smo jako daleko od bilo kakve saradnje. Pregovarao sam sa njima po pitanju konstituisanja vlasti u Podgorici, jer je pobijedila opozicija. Podsjećam da je DF imao dvije trećine glasova u toj pobjedničkoj koaliciji. Razgovarali smo sa Evropskim licem Podgorice da konstituišemo vlast, za koje se ispostavilo da je vrlo sumnjivo lice u političkom smislu. To je završeno tako kako je završeno. Drugi susret oko prelazne vlade takođe posmatram kao jednu odgovornu inicijativu", podvukao je Lekić.

 Bivši lider DF-a je naveo da misli da prekomponovanje opozicije na političkoj sceni nije loše. Prema njegovim riječima, najlošije je ako se opozicija blindira, ukopa rovove i samoproglasi nepogrješivom.

"Mislim da je poslije svega opozicija imala obovazu da ispita gdje i kako dalje, tako da ovaj proces vidim pozitivnim", poručio je on.

Upitan kako komentariše optužbe Janka Vučinića i Vojina Vuletića da je odlaskom iz DF-a napravio uslugu režimu, Lekić je odgovorio da Vuletiću ostavlja metafore da u njima uživa, a da Vučiniću želi puno uspjeha u političkom radu i u javnim izjavama, da mu se, kako je rekao, ne omaknu nepromišljene i besmislene izjave.

Lekić je današnju konferenciju za medije održao u pomalo neobičnom ambijentu, u kafe-knjižari Krug u Podgorici. Objasnio je da je to učinio iz razloga što nije imao prostor gdje bi mogao da zakaže konferenciju i iz razloga što je kafana, kako je kazao, pravo mjesto.

"Kafane su rezultat velike Francuske revolucije 1789. godine. U kafanama su ljudi jednaki i oslovljavaju se na "ti" i to je bio jedan veliki istorijski preokret. Izabrao sam ovo mjesto kao simpatično, demokratsko, tako da više prferiram više ovakve ambijente, nego neke velelepne ambijente i reflektore, portparole itd", zaključio je on.

Foto: S.Labović

Portal Analitika