Društvo

Azmont uklonio spomenik vazduhoplovcima u Kumboru

Kompanija Azmont, koja u Kumboru gradi luksuzni turistički kompleks Portonovi, uklonila je najstariji spomenik vazduhoplovcima podignut na prostoru bivše Jugoslavije.
Azmont uklonio spomenik vazduhoplovcima u Kumboru
Portal AnalitikaIzvor

“Šta će azerbejdžanska kompanija, koja je 2013.godine obećala da će se sa dostojnom pažnjom odnositi prema spomeniku uraditi sa njim ostaje nepoznato, jer je ulaz na prostor bivše kasarne „Orjenski bataljon“ onemogućen novinarima, a na telefonske pozive upućene kompaniji niko ne odgovara. Naime, dolaskom novog rukovodstva kompanije Azmont, na čelu sa Metinom Guvenerom, prije 45 dana, ovo gradilište postalo je najzatvoreniji projekat”, piše dnevni list Dan u jednom od ranijih brojeva.    

Kako list nezvanič­no saznaje od zaposlenih koji su upućeni u projekat, spomenik nije smetao izvođenju radova. Spomenik star preko 70 godina rastavljen je i uklonjen, a prema urba­nistič­ko-tehničkim uslovima koje je investitor dobio on je morao biti sačuvan, a njegovo demontiranje ili izmještanje nije bilo predviđeno.

Na ovom memorijalnom obilježju se nalaze imena 28 hidropilota, izviđača i mehaničara Treće hidroplanske komande Pomorskog vazduhoplov­stva Kraljevine Jugoslavije koji su stradali u službi.

Od kolikog je značaja ovo spomen obilježje govori i podatak da je ne tako davno grupa vazduhoplovnih stručnjaka i entuzijasta sa područja cijele bivše Jugoslavije pokrenula akciju spasavanja i obnove spomenika u Kumboru.

Tada je Aleksandar Kolo, dokumentarista Muzeja vazduhoplovstva u Beogradu, kazao da bi svaka zemlja na svijetu spomenik, koji je od značaja za više država, stavila pod zaštitu, a ovdje je na sceni njegovo postepeno uništavanje. On je poručio da je ukoliko Crna Gora ne može, neće ili ne želi, srpski Muzej vazduhoplovstva spreman da snosi troškove da se vrijedno memorijalno obilježje iz Kumbora prenese, obnovi i izloži u Beogradu.

Iz kompanije Azmont su 2013.godine uputili saopštenje da će se postarati da spomen obilježje stradalim pilotima ostane na mjestu, te da će se sa najvećim uvažavanjem i pažnjom odnositi prema objektu.

„ Azmont će se postarati da spomen obilježje stradalim pilotima ostane u Kumboru. Prvi koraci u očuvanju spomenika su već preduzeti pa je rezervacija ovog obilježja već obavljena i on je uključen u odobrene planove. Kompanija će takođe angažovati istoričare, kako bi se popisali svi detalji, dokumentovali i sačuvali od zaborava svi istorijski aspekti i tako predstavljali sastavni dio ovog memorijalnog obilježja“, na­vedeno je tada u saopštenju za javnost iz kompanije Azmont.

(bokanews.me)

foto: Radio Herceg Novi

 
 
 
Portal Analitika