Društvo

BURIĆ: Amfilohije gradi hotele i stvara loše odnose između Srba i Crnogoraca

Ne ulazim u crkvena pitanja. Jedino znam da je kralj Aleksandar formirao SPC, ali mi nije jasno kakve to veze ima sa imovinom Crne Gore. Ja sam imao uvid u dokumenta koji potrvrđuju pitanje imovine Crna Gore. Neka svako dokaže svoje vlasništvo i manemo se Gebelsa, kaže Burić.
BURIĆ: Amfilohije gradi hotele i stvara loše odnose između Srba i Crnogoraca
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Savjeta komisije za izradu DUP-a Glava Zete - Manastir Ostrog prof. dr Mihailo Burić, ocijenio je da mitropolit Amfilohije “gradi hotele i stvara loše odnose između Srba i Srnogoraca”.

Burić je reagovao na izjavu Amfilohija da “Turci, boljševičkа, аli ni komunističkа revolucijа nijesu otimаli hrаmove “kаo što to sаdа pokušаvа prof. Mihаilo Burić”.

“Tačno je da sam izjavio da je vlasništvo Knjaževine i Kraljevine Crne Gore vlasništvo današnje države Crne Gore, iz prostog razloga što je to tačno. Ako nije tačno, to će on valjda lako dokazati. Ne ulazim u crkvena pitanja. Jedino znam da je kralj Aleksandar formirao SPC, ali mi nije jasno kakve to veze ima sa imovinom Crne Gore. Ja sam imao uvid u dokumenta koji potrvrdjuju pitanje imovine Crna Gore. Izvolite upoznati  javnost sa vašim dokumentima, koji potvrđuju nešto drugo. I riješena stvar, da novine odmore od Gebelsovskih metoda. DPS- u se podmeće da vrši podjelu u Crnog Gori. Najveću štetu koja je napravljena u novijoj istoriji, učinio je on stvarajuci loše odnose između dva bratska naroda, Srba i Crnogoraca. Dokle?, rekao je Burić u izjavi za Portal Analitika.

On je dodao da je mislio da će da će ga Amfilohije pustiti na mir, da radi svoj posao izrade DUP-a Glava Zete -Manastir Ostrog.

“Kao sto vidite neće. Kao što vidite ni jednu činjenicu nijesu iznijeli u vezi državne crnogorske imovine. Valjda će narod sada moći lakse po nešto shvatiti.Bolje da ništa nije pisao”, naveo je profesor Burić, dodajući da  ni Turci, boljševici ali ni komunisti nijesu radili ovo što on radi.

“On i njemu slični kao da imaju projekat da su sve prokockali, potrošili, opljačkali i još su im hramovi ostali. Narod stvarno dolazi u svetinju, i pojedinac ostavi tamo bar po 10 eura. Deset puta million posjetilaca iznosi više od 2 600 000, zar ne? Malo li je? Valjalo bi naći to odlivanje, i vratiti sirotinji”, poručio je Burić.

Smatra da bi sirotinja od toga mogla lijepo živjeti.

“A hotele i drugo neka neko drugi gradi. Ne zalažem da se njemu oduzme ono što nije njegovo. Neka dokaže pa neka mu je srećno. Radi ono što ni komunisti nijesu radili 1946.godine. “Montenegrin” nije nimalo pogrdno ime. Ne mislite, ne daj bože da time i tako omalovažite jedan narod u sred njegove zemlje. Znam da ne mislite. A ako mislite, recite da znamo. Ružno je stavljati  Crnogorce u takav kontekst. Nije ni čestica Svetog krsta nastala u Crnoj Gori, a ipak je sada njena. Nije pitanje vlasništva tako komplikovana stvar. Neka svako dokaže svoje vlasništvo i manemo se Gebelsa. Hoćemo li? Čemu sve ovo?, zapitao se ovaj ugledni profesor.

On je rekao da sa ovim obraćanjem preko Portala Analitika, zaključuje raspravu sa Amfilohijem.

“Posto nemam više što novo da kažem, a u psovanju neću da učestvujem, zaključujem raspravu sa njim. I očekujem, umjesto, psovanja dokumentovane dokaze.Ovim putem obavještavam sve popove i ukupnu javnost da ja nijesam nadležan za pitanje vlasništva u Crnoj Gori, zaključio je Burić.

P.ZEČEVIĆ

Portal Analitika