Abiznis

Vlada neće donositi uredbu o plaćanju duga imovinom

Vlada ove godine neće donositi uredbu o plaćanju poreskog duga imovinom, saopšteno je iz Ministarstva finansija. Iz Ministarstva su Pobjedi kazali da je do sada, 11 kompanija imovinom platilo blizu 9,6 miliona eura poreskog duga.
Vlada neće donositi uredbu o plaćanju duga imovinom
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Na osnovu uredbe o postupku naplate poreskih potraživanja imovinom poreskih obveznika, 11 poreskih obveznika umanjilo je svoja dugovanja i naplaćen je poreski dug u iznosu od 9,6 miliona eura", rekli su predstavnici Ministarstva.

Kada su u pitanju opštine, oni su naveli da je samo Opština Budva na takav način izmirila dio poreskog duga, a Kolašin, Bar i Bijelo Polje su to učinili na osnovu pojedinačnih odluka Vlade, odnosno u skladu sa godišnjim Zakonom o budžetu.

"Opština Budva dio poreskog duga izmirila je u iznosu od 1,92 miliona eura, a Opština Bar 1,14 miliona eura. Opština Bijelo Polje platila je dio poreskog duga u iznosu od 4,73 miliona eura, a Opština Kolašin 1,13 miliona eura", precizirali su iz Ministarstva.

Za poreze su do sada dobijeni poslovni i stambeni prostori.

"Imovinu koju je država stekla po navedenom osnovu čine poslovni i stambeni prostori koji su u skladu sa Zakonom o državnoj imovini dodijeljeni državnim organima za potrebe smještaja zaposlenih u cilju racionalizacije troškova zakupa prostora", naveli su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su podsjetili da je mogućnost naplate poreskih potraživanja imovinom bila jedna od mjera Vlade kako bi smanjila poreski dug i relaksirala poreske obveznike.

Uredba po kojoj se sprovodio postupak donešena je u 2013. godini, a rok za podnošenje zahtjeva je istekao 31. jula 2013.

Portal Analitika