Politika

Cungu, Zenka i Đeljošaj sa Đukanovićem: Obećao im opštinu Tuzi

Predsjednik Force Nazif Cungu, lider Demokratske unije Albanaca DUA Mehmet Zenka i poslanik Albanske alternative Nik Đeljošaj sastali su se u ponedjeljak u Podgorici sa premijerom i šefom DPS-a Milom Đukanovićem, ali opet nijesu dobili konkretne rokove do kada njihovi zahtjevi treba da budu ispunjeni, piše Dan.
Cungu, Zenka i Đeljošaj sa Đukanovićem: Obećao im opštinu Tuzi
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Prema saznanjima Dana, glavne teme sastanka bile su veća zastupljenost Albanaca u organima javne uprave, stvaranje punopravne opštine Tuzi, decentralizacija i popravljanje ekonomsko-socijalnog položaja albanskih građana u Crnoj Gori.

Đukanović, međutim, osim obećanja da će Vlada raditi na ispunjenju tih inicijativa i da će se prema njima najozbiljnije odnositi, nije konkretizovao kada će ti zahtjevi albanskih stranaka biti ostvareni.

Zenka je juče za Dan potvrdio da je sastanak održan, te da je rečeno da će se o pomenutim inicijativama najozbiljnije razgovarati.

"Mi smo garancije imali i ranije. Očekujem da, kao što je i rečeno, naši zahtjevi budu najozbiljnije razmotreni. Uskoro ćemo vidjeti ima li razloga za optimizam", naveo je Zenka, ne želeći da detaljnije komentariše tok sastanka sa crnogorskim premijerom.

On je rekao da prema onome što je on čuo na sastanku nije bilo nikakve priče o zahtjevima albanskih stranaka da dobiju više funkcija u Vladi, imajući u vidu da joj predstoji rekonstrukcija.

"Ne znam je li se ko šta dogovarao mimo nas, a DUA nema poslanički mandat i nije dio vladajuće koalicije u parlamentu, tako da ni to pitanje nije za mene. Ali je bilo priče o zastupljenosti albanskih građana u organima javne uprave, što treba tretirati kao prioritetno. Mi ne tražimo ništa osim onog što nam pripada, a posljednji statistički podaci pokazuju da Albanaca zaista ima vrlo malo u organima državne uprave i lokalnim samoupravama", naveo je Zenka.

Davanje Tuzima statusa samostalne opštine DPS albanskim političkim predstavnicima obećava još od sredine devedesetih godina, ali to do sada nije ispunjeno.

Portal Analitika