Politika

Cungu, Zenka i Đeljošaj sa Đukanovićem: Obećao im opštinu Tuzi

Predsjednik Force Nazif Cungu, lider Demokratske unije Albanaca DUA Mehmet Zenka i poslanik Albanske alternative Nik Đeljošaj sastali su se u ponedjeljak u Podgorici sa premijerom i šefom DPS-a Milom Đukanovićem, ali opet nijesu dobili konkretne rokove do kada njihovi zahtjevi treba da budu ispunjeni, piše Dan.
Cungu, Zenka i Đeljošaj sa Đukanovićem: Obećao im opštinu Tuzi
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Prema saznanjima Dana, glavne teme sastanka bile su veća zastupljenost Albanaca u organima javne uprave, stvaranje punopravne opštine Tuzi, decentralizacija i popravljanje ekonomsko-socijalnog položaja albanskih građana u Crnoj Gori.

Đukanović, međutim, osim obećanja da će Vlada raditi na ispunjenju tih inicijativa i da će se prema njima najozbiljnije odnositi, nije konkretizovao kada će ti zahtjevi albanskih stranaka biti ostvareni.

Zenka je juče za Dan potvrdio da je sastanak održan, te da je rečeno da će se o pomenutim inicijativama najozbiljnije razgovarati.

"Mi smo garancije imali i ranije. Očekujem da, kao što je i rečeno, naši zahtjevi budu najozbiljnije razmotreni. Uskoro ćemo vidjeti ima li razloga za optimizam", naveo je Zenka, ne želeći da detaljnije komentariše tok sastanka sa crnogorskim premijerom.

On je rekao da prema onome što je on čuo na sastanku nije bilo nikakve priče o zahtjevima albanskih stranaka da dobiju više funkcija u Vladi, imajući u vidu da joj predstoji rekonstrukcija.

"Ne znam je li se ko šta dogovarao mimo nas, a DUA nema poslanički mandat i nije dio vladajuće koalicije u parlamentu, tako da ni to pitanje nije za mene. Ali je bilo priče o zastupljenosti albanskih građana u organima javne uprave, što treba tretirati kao prioritetno. Mi ne tražimo ništa osim onog što nam pripada, a posljednji statistički podaci pokazuju da Albanaca zaista ima vrlo malo u organima državne uprave i lokalnim samoupravama", naveo je Zenka.

Davanje Tuzima statusa samostalne opštine DPS albanskim političkim predstavnicima obećava još od sredine devedesetih godina, ali to do sada nije ispunjeno.

Portal Analitika

Komentari (11)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
K KARA RADUSIN
19.03.2015. 09:55

Crnogorci i Malisori imaju isti atavizam koji seže prije "doseljavanja"Slovena na ove prostore.Antropolkoški gledano potpuno isti narod po svim identitetskim osobinama.

15
0
A Anonimno-1280704488
18.03.2015. 15:07

A jeste li vi šta obećali.Na primjer da nećete praviti velikoalbanske performanse i potpisivati Deklaraciju o Prirodnoj Albaniji kao Siništaj.Da neće studenti iz Tuza i Ulcinja koji studiraju u Prištini i Tirani demonstirati sa velikoalbanskih pozicija.Da vi vodite politiku a ne šovinistička dijaspora u Njujorku i da nećete od opština praviti nacionalističke bastione i spremati secesiju.Da nećete eventualne probleme riješavati preko ambasadora Albanije nego kroz CG institucije.Da ,u demokratiji postoje prava ali i obaveze.Možda vam je obećao Milo ali stojimo li mi građani iza toga?

0
0
K Komentator
18.03.2015. 14:55

S obzirom kako su Tuzi do sada prolazile sa obećanjima o opštini, mislim da se ništa novo neće desiti. Preporučio bih Albancima da, ukoliko ne dobiju opštinu Tuzi do jeseni, konačno batale da daju podršku DPS-u na izborima.

0
0
m musika
18.03.2015. 13:30

Kakve veze ima patrotizam sa ovim Madzarevicu.Svjestan sam i ja da ne postoji ekonomska opravdanost za ovakvu rabotu,ali lazne patriote zarad licnih interesa su im davali obecanja,ali lazna.Patriota je Madzarevicu onaj koji je protiv kvazi patriota,koji brani zemlju od pljacke i ,koji bi sjutra poginuo braneci njene granice.Dosta sa demagogijom i laznom patetikom.

1
1
D Dusan Madzarovic
18.03.2015. 10:39

CRNA GORO------ZALOSNO JE STO SI TI SEKUNDARNA, a na prvo mjesto su uvijek LICNI interesi, bilo partijske ili foteljaske strukture. Koje i u dnu duse PATRIOTA, mora mu srce puci od ove muke.

2
1
A Ana
18.03.2015. 10:27

Nemate ni vi Albanci, ni Grci ni Turci nikakve genetičke veze sa Balkanom i Evropom, Albanci konkretno ništa: Genetika Albanaca http://4.bp.blogspot.com/_Ish7688voT0/S6ZYexugWoI/AAAAAAAACVA/1I9HXeBDFQY/s1600/albanians.png Iz Indije, Afrike, Izraela i Jermenije i Arabije uglavnom, a 9 posto native Balkan i Evropa. Albanski izrazi i porijeklo - couple of Albanian origin and expression Uglavnom Jidiš transkribovano pismo, slovenizmi, vulgar latin i hindu prezantojnë pëprara – hebrejski jidiš Pʼárştʻln ṗëṗrʼarʼa פאָרשטעלן פּëפּראַראַ – prisutan – present Ram – ovan – Ram Hinduski – above dashuri – hebrejski Dʼaşwry - daštan – tadžikistanski – ljubav - love Ne – no Kambodža – da – yes Ne – Nyt jevrejski, da - yes moter – sestra – Mʼátʻr jevrejski - mehtruh – hindu - sister terkqes – atraktivan – teakteanh – Kmerski - attractive gjusha – stara žena, baka – indijski, patrona, glavna žena, stara žena suša – baby, grandma......................

0
0
A Ana
18.03.2015. 10:23

Ma vi svi treba da idete u Izrael, Indiju i Saud. Arabiju i na Kavkaz odakle ste dosli, jer povjesno sa Balkanom i Evropom nemate geneticki nikakve veze, samo ste faktor nestabilnosti . Sikter pogan. Mi Sloveni da smo robovi i majmuni iz Sibira i retardi ...a sta ste vi robovi od robova i fukare od fukara, ima da se vracate svi odakle ste dosli, dosta je bilo ovoga cuda...

1
1
A Analitičar
18.03.2015. 10:21

Ovu pomamu za opštinama, uglavnome na nacionalnu osnovu, treba riješit tako što opštine više neće izdržavat država, već one same i tako što će im ingerencije bit svedene na čisto lokalne teme. Također bi trebali uvest organizacionu strukturu GRAD i tamo smjestit regionalne poslove (Podgorica - Centar, Nikšić - Zapad, Bijelo Polje - Istok i Bar - Jug). Za ovoliku državu toliko decentralizacije više je no dovoljno. Sad bi svi šćeli državu, da budu lokalni velmože.

0
0
K KARA RADUSIN
18.03.2015. 09:45

A data riječ je svetinja kod braće Malisora i Crnogoraca.

8
0
K KARA RADUSIN
18.03.2015. 08:29

Za to obećanje znamo svi u Crnoj Gori,i treba poštovati datu riječ.

12
2
K KARA RADUSIN
18.03.2015. 08:29

Za to obećanje znamo svi u Crnoj Gori,i treba poštovati datu riječ.

23
1