Društvo

Stigli rezultati vještačenja infekcije beba u bjelopoljskoj bolnici

Rezultati vještačenja medicinske dokumentacije o bebama inficiranim u bjelopoljskoj bolnici, proslijeđeni su Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju u ponedjeljak, 16. marta. Ova informacija Pobjedi je saopštena iz Vrhovnog državnog tužilaštva, kojem je ovaj list 12. marta uputio pitanja o sudbini medicinske dokumentacije petoro novorođenčadi inficiranih u Opštoj bolnici u Bijelom Polju u novembru prošle godine. Vještačenje je radio Medicinski fakultet u Beogradu.
Stigli rezultati vještačenja infekcije beba u bjelopoljskoj bolnici
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju Rifat Hadrović kazao je za Pobjedu da u ovom trenutku ne mogu saopštiti ništa više osim da su dobili rezultate vještačenja.

"Radi se o veoma obimnom materijalu koje smo dobili kasno u utorak. Sada predstoji proučavanje dokumentacije koja nam je proslijeđena i vrlo brzo nakon toga Tužilaštvo će se odrediti prema ovom slučaju. Trebaće vremena, ali javnost neće biti uskraćena za blagovremenu informaciju. Ovo je jedino što se u ovom trenutku može saopštiti javnosti. Sadržaj dokumentacije, odnosno rezultati vještačenja su u vlasništvu Tužilaštva i predmet dalje istrage", kazao je Hadrović.

Dokumentacija o inficiranim bjelopoljskim bebama proslijeđena je Medicinskom fakultetu u Beogradu prije nešto više od mjeseca. Roditelji petoro novorođenčadi, od kojih je jedno umrlo, su nekoliko puta za medije saopštili da sa nestrpljenjem očekuju rezultate vještačenja, kako bi saznali pravu istinu o infekciji, odnosno bili načisto ko je krivac za zarazu.

Podsjetimo, u Klinički centar Crne Gore od 3. do 11. novembra prošle godine primljeno je petoro novorođenčadi inficiranih u bjelopoljskoj Opštoj bolnici.

Jedna beba, Dušan Knežević, preminula je 15. novembra. Ubrzo nakon što je infekcija izbila u javnost, 18. novembra, uslijedila je smjena načelnika odjeljenja neonatologije i ginekologije Hake Tahirović i Zvonka Pupetića. Smijenio ih je tadašnji ministar zdravlja Miodrag Radunović, da bi tri dana kasnije, 18. marta, i on podnio ostavku, obrazlažući je time da je greškom sistema došlo do tragične smrti jedne bebe. Ostavku je podnio i direktor Opšte bolnice Tomislav Jeremić.

Portal Analitika