Abiznis

Reklama nikog neće smjeti da dovede u zabludu

Ministarstvo ekonomije će Prijedlog zakona o zabrani obmanjujućeg oglašavanja kod pružanja usluga i prodaje proizvoda predložiti Vladi Crne Gore krajem ove godine. Na taj način će biti potpuno zaokružena oblast obmanjujućeg oglašavanja i usaglašen sa direktivama EU, najavio je za Pobjedu generalni direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača Ministarstva ekonomije Jovo Rabrenović.
Reklama nikog neće smjeti da dovede u zabludu
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Obmanjujuće oglašavanje, kako je kazao, podrazumijeva oglašavanje koje na bilo koji način, uključujući njegovo predstavljanje, dovodi u zabludu ili je vjerovatno da će dovesti u zabludu lica kojima je upućeno ili do kojih dopire, pa je vjerovatno da će zbog toga uticati na njihovo ekonomsko ponašanje, odnosno da zbog toga povređuje ili je vjerovatno da će povrijediti interese konkurenta.

"Nepoštenom poslovnom praksom člana naročito se smatra obmanjujuća poslovna praksa i agresivna poslovna praksa. Nova rješenja pozitivno će uticati na: indirektnu zaštitu interesa potrošača, zaštitu potrošača i efikasnu borbu protiv nedozvoljenog komparativnog oglašavanja u odnosu trgovca prema potrošačima, zaštitu trgovca u odnosu na druge trgovce, odnosno konkurente u odnosu na dozvoljeno komparativno oglašavanje i nedozvoljeno obmanjujuće oglašavanje, mogućnost trgovaca da zaštite svoje ekonomske interese na tržištu", istakao je Rabrenović objašnjavajući važnost novog Prijedloga zakona.

Odgovarajući na pitanje kakva je trenutna slika reklamnog prostora u Crnoj Gori, Rabrenović je kazao da Ministarstvo nije vršilo istraživanje reklamnog prostora u Crnoj Gori, pa samim tim nemaju kvantitativne pokazatelje situacije u ovoj oblasti kojim bi se moglo definisati stanje reklamnog prostora.

"Prijedlogom zakona propisane su konkretne upravne mjere na osnovu kojih nadležan organ nadzora ili drugo ovlašćeno lice nadležnog organa može trgovcu rješenjem privremeno ili trajno zabraniti bilo kakvo oglašavanje ili bilo kakvo objavljivanje oglasa ako isti nije još objavljen, ali njegovo objavljivanje neposredno predstoji, ako u toku nadzora utvrdi da trgovac oglašava proizvode ili usluge na način koji je suprotan odredbama zakona ili upoređujuće oglašava proizvode ili usluge suprotno odredbama zakona", objasnio je Rabrenović.

Portal Analitika