NATO

UEHARA: SAD će učiniti sve kako bi CG bila spremna za poziv u NATO

Crna Gora je napravila impresivan napredak na putu ka EU i NATO. Urađeno je dosta u oblasti vladavine prava, reformama u bezbjednosnom i odbrambenom sistemu, ali i u nekim drugim oblastima, međutim, još postoje neke stvari koje nijesu odrađene. Potrebno je dodatno raditi u svim pobrojenim oblastima, posebno u oblasti javne podrške, i objasniti crnogorskim građanima sve benefite NATO članstva kaže u intervjuu Pobjedi ambasadorka SAD u Crnoj Gori Margaret En Ujehara.
UEHARA: SAD će učiniti sve kako bi CG bila spremna za poziv u NATO
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ističe da su Sjedinjene Američke Države posvećene podršci i pomoći Crnoj Gori.

"Crna Gora je napravila impresivan napredak na putu ka EU i NATO. Urađeno je dosta u oblasti vladavine prava, reformama u bezbjednosnom i odbrambenom sistemu, ali i u nekim drugim oblastima, međutim, još postoje neke stvari koje nijesu odrađene. Potrebno je dodatno raditi u svim pobrojenim oblastima, posebno u oblasti javne podrške, i objasniti crnogorskim građanima sve benefite NATO članstva, tj. stvoriti atmosferu da građani budu svjesni da je odluka da se Crna Gora priključi Alijansi ispravna. SAD su posvećene da pomognu Crnoj Gori u jačanju vladavine prava i u tom dijelu imamo posebne programe podrške. SAD će učiniti sve kako bi Crna Gora bila spremna za poziv kad zato dođe vrijeme", kazala je Ujehara.

Objašnjava zašto je dobro da Crna Gora uđe u NATO.

"Jedna od mojih omiljenih crnogorskih riječi je riječ jednostavno, jer jednostavno često zna da bude komplikovano. Da bih najjednostavnije objasnila građanima sve benefite NATO-a, ja ću govoriti o vrijednostima i to je suština evropskih i evroatlantskih integracija. Imati više sigurnosti, imati bolju budućnost, obezbijediti ekonomski i pravni okvir da ljudi imaju sigurne poslove. Ja sam, prije svega, majka i znam koliko je važno da naša djeca imaju bolje uslove života od onih koje mi imamo. To je ono što NATO donosi, ta stabilnost od koje će svi imati koristi", objašnjava Ujehara.

Kako je naglasila, NATO ostaje posvećen politici otvorenih vrata.

"Odluka o tome da li će se uputiti pozivnica Crnoj Gori biće donijeta krajem ove godine i to će biti odluka donešena konsenzusom svih 28 članica. Iskreno, ne mogu da predvidim kakva će odluka biti donešena, i ne bi bilo pametno za ambasadora da o tome špekuliše, ali mislim da je najvažnije da Crna Gora nastavi da ostvaruje progres u svim oblastima koje smo pomenuli i da crnogorski građani razumiju bolje benefite članstva", ocijenila je Ujehara.

Portal Analitika