Svijet

Ciklon Pam usmrtio najmanje 11 osoba

Razorni ciklon Pam, koji je pogodio Vanuatu, malu ostrvsku državu u Južnom Pacifiku, usmrtio je najmanje 11 osoba, saopštile su večeras Ujedinjene nacije (UN).
Ciklon Pam usmrtio najmanje 11 osoba
Portal AnalitikaIzvor

"Nacionalna kancelarija za upravljanje u katastrofama (NDMO) potvrdila je 11 žrtava u Tafeu i Šefa provinciji, uključujući pet na ostrvu Tana", saopštila je Kancelarija za koordinaciju humanitarnih poslova UN, navodeći da pričinjena šteta u oluji i dalje ograničava pristup pogođenim područjima.

Kako prenosi AFP, procjena štete iz vojnih aviona sa Nove Kaledonije, Australije i Novog Zelanda govori da su "teška i rasprostranjena oštećenja" na arhipelagu.

"Oštećenje infrastrukture ograničava pristup ugroženoj populaciji i sprječava kretanje, mada su komercijalni letovi nastavljeni za Port Vilu", navodi se u danas objavljenom izveštaju.

Ciklon Pam je, donoseći jaku kišu i vjetar brzine od čak 320 kilometara na sat, protutnjao Vanuatuom u petak uveče i uništio skoro 90 odsto kuća.

Predsjednik Vanuatua Boldvin Lonsdejl poručio je da je tom udaljenom arhipelagu sa svega 267 hiljada stanovnika neophodna neodložna finansijska pomoć da bi se obnovila infrastruktura, a humanitarne agencije su saopštile da je situacija u Vanuatuu poslije ciklona najteža sa kojom su se ikada suočile.

Avioni sa humanitarnom pomoći neprekidno stižu u glavni grad Port Vila, ali radnici na terenu kažu da je nemoguće odmah raspodijeliti preko potrebnu pomoć na svih 80 ostrva u ovom arhipelagu.

 

Fotto: Tanjug, AP

Portal Analitika