Svijet

Donbasu odobren specijalni status

Ukrajinski parlament danas je odobrio privremeni specijalni status i ograničenu samoupravu Donbasu na istoku Ukrajine koji je pod kontrolom proruskih snaga.
Donbasu odobren specijalni status
Portal AnalitikaIzvor

Privremeni specijalni status je odobren pod uslovom da prevremeni regionalni izbori budu sprovedeni u skladu sa ukrajinskim ustavom.

Predsjednik Petro Porošenko uputio je parlamentu nacrt zakona kojim se daje posedan status istoku zemlje i naveo da je to učinio u skladu mirovnim sporazumom iz Minska, koji je usvojen prošlog mjeseca.

Parlament je takođe odobrio zahtjev Porošenka da se uputi Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija predlog za raspoređivanje mirovnih snaga.

Moskva je sinoć ukazala na pokušaj ukrajinskog predsjednika da uvede dodatne uslove za priznavanje specijalnog statusa regionima na istoku Ukrajine, kojih "uopšte nema u sporazumu iz Minska".

U saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova ističe se da je predlozima o preduslovima za davanje izvesnog stepena autonomije istoku Ukrajine, o kojima ranije nikad nije pregovarano, Porošenko iskrivio samu suštinu sporazuma iz Minska, prenosi Sputnjik.

Zamjenik sekretara ukrajinskog savjeta bezbjednosti Mihajla Kovala saopštio je da se zakon o specijalnom statusu ne bi odnosio na teritorije koje su proruske milicije osvojile poslije 19. septembra 2014, mada je ruski državni sekretar i zamjenik ministra spoljnih poslova Grigorij Karasin istakao da su granice oblasti Donbas, na koju treba da se odnosi specijalni status, jasno definisane sporazumom iz Minska od 12. februara.

Ukrajinski predsjednik Porošenko, između ostalog, predlaže da se specijalan status da regionima Donjecka i Luganska tek nakon prijevremenih izbora koji bi bili sprovedeni u skladu sa ukrajinskim ustavom.

Istovremeno, Kijev pojačava društvenu i ekonomsku blokadu tih regiona ograničavajući putovanja stanovnika tih oblasti u druge djelove Ukrajine i prelazak granice s Rusijom, što predstavlja direktno kršenje sporazuma iz Minska, saopštilo je rusko ministarstvo.

Izvor: b92.net

Portal Analitika