Društvo

Institucije da blagovremeno odgovaraju na upite svih medija

Savjet za zaštitu od diskriminacije pozvao je institucije i nosioce javnih funkcija da bez diskriminacije osiguraju sistem blagovremenog odgovaranja na upite svih medija, kao i da obezbijede pristup informacijama nevladinim organizacijama (NVO) koje sprovode monitoring rada organa državne uprave.
Institucije da blagovremeno odgovaraju na upite svih medija
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Vlade, Savjet je na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao potpredsjednik Vlade Igor Lukšić, razmatrao primjenu načela jednakog tretmana i šansi svih medija i NVO sektora od javnih institucija u Crnoj Gori.

Savjet je, kako se navodi, istakao potrebu da javni sektor, u cilju primjene principa poštene konkurencije i jednakog tretmana, kao i izdvajanja sredstava medijima i NVO po osnovu ugovorenih i specijalizovanih usluga ili po drugim osnovima, uključujući i državnu pomoć, odluke donosi na osnovu jasnih kriterijuma i po transparentnim procedurama, a informacije o njima da budu objavljene na sajtovima organa javnog sektora.

“Savjet poziva javne institucije i nosioce javnih funkcija da bez diskriminacije osiguraju sistem blagovremenog odgovaranja na upite svih medija, i da unaprijede primjenu zakonskih i podzakonskih akata i praksi koje se odnose na pristup informacijama NVO koje sprovode monitoring rada organa državne uprave, prepoznajući da to doprinosi kvalitetu izvršavanja javnih zadataka”, kaže se u saopštenju.

Istovremeno, kako se navodi, Savjet očekuje punu posvećenost medija na uspostavljanju profesionalnih standarda izvještavanja, poštovanju novinarskog kodeksa i profesionalnog odnosa medija prema objektivnom i profesionalnom informisanju građana Crne Gore i njihovom jednakom tretmanu u njima.

Savjet se upoznao i sa informacijom Ministarstva za ljudska i manjinska prava o funkcionisanju LGBT skloništa i snažno podržao njihovu održivost i funkcionisanje, apostrofirajući aktuelna zakonska rješenja koja regulišu to pitanje u odnosu na druge servise, kao što je savjetovalište za LGBT osobe (Drop in Centar).

Usvojen i predlog Akcionog plana za implementaciju LGBT Strategije za 2015. godinu, kojim su predviđene aktivnosti vladinih institucija i organizacija civilnog društva na daljem snaženju socijalne inkluzije pripadnika LGBT zajednice.

Savjet je pozdravio zaključke Savjeta za građansku kontrolu rada policije, koji su usvojeni na 50. sjednici tog tijela povodom jačanja mehinizama i mjera u interesu bezbjednosti i šire društvene uključenosti LGBT osoba, i iskazao punu posvećenost praćenju i implementaciji vladine LGBT Strategije.

Portal Analitika