Fudbal

Šef policije: Kriv sam za Hilzboro!

Bivši šef policije Dejvid Dakenfild priznao je da je on odgovoran za pogibiju 96 ljudi na Hilzborou 1989. godine. Odgovarajući na pitanja o istrazi na stadionu u Šefildu, tokom polufinala FA kupa između Liverpula i Notingem Foresta, Dakenfild je priznao je da je to što nije zatvorio tunel direktno dovelo do smrti 96 ljudi.
Šef policije: Kriv sam za Hilzboro!
Portal AnalitikaIzvor

Ranije tokom dana, sada 70-godišnji Dakenfild, kojem je suđeno 2000. godine zbog tragedije na Hilzborou, takođe je priznao da se ’zaledio’ u trenutku kada je nastao haos na pomenutoj utakmici. 

Nova istraga o tragediji na Hilzborou pokrenuta je prije 2012. godine kada je otkriveno da je bilo skandaloznog zataškavanja rada policije. Sredinom septembra te godine objavljeni su tajni dokumenti koji su potvrdili direktnu krivicu policije za sve to što se desilo 15. aprila 1989. godine. Dakenfild je svjedočio tokom šestog dana istrage, a ranije je negirao da nije paničio kako se situacija na stadionu pogoršavala. 

Tužilaštvo je poroti da je Dakenfild imao tri minuta da shvati kakve će biti posljedice ako otvori tunel za izlaz za stadiona, pošto se broj navijača ispred stadiona povećavao. Tužilac Pol Grini je takođe nagovijestio da bi dijete prosječne inteligencije znalo šta može da se desi kada je kapija, kroz koju je ušlo 2.000 navijača, otvoreno. 

Međutim, Dakenfild je rekao da nije razmišljao o tome zbog pritiska pod kojim je bio tog dana, kao i da nije ni pomišljao da će navijači Liverpula odmah krenuti ka tunelu koji ih je vodio na već prepune tribine. Upitan da li je njegova odluka da ne zatvori ulaz u tunel direktno dovela do smrti 96 ljudi, Dakenfild je rekao: 

„Da, jeste“. 

Takođe, na pitanje da li je bio nesposoban da obavlja svoju funkciju tog 15. aprila 1989. godine, Dakenfild je odgovorio da bi se većina složila sa tom konstatacijom. Uz to, Dakenfild je na pitanje da li se jednostavno zaledio, bivši šef policije je rekao da bi pravilnije bilo reći da su svi bili u stanju šoka. 

(B92.net)

Portal Analitika