Crna hronika

Uhapšen Belgijanac optužen za šverc kokaina

Na graničnom prijelazu Božaj uhapšen je Belgijanac Serž Miler (58) iz Anverpena za kojim je potjernicu raspisao NCB Interpol Brisel. Miler je u Belgiji optužen za krivična djela učestvovanje u kriminalnoj organizaciji, nezakonita trgovina drogom i pranje novca.
Uhapšen Belgijanac optužen za šverc kokaina
Portal AnalitikaIzvor

Na teret mu se stavlja da je bio uključen u organizovanje i finansiranje uvoza velikih pošiljki kokaina iz Južne Amerike u Luku Anverpen, te u nezakoniti prevoz oružja na osnovu čega je, kako ga tereti optužnica, ostvaren kriminalni kapital u iznosu višem od pet miliona američkih dolara. U optužnici se navodi da je Miler “učestvovao u preusmjeravanju profita i sredstava stečenih iz ovih aktivnosti i njihovom ulaganju u ekonomsku strukturu”.

- Sumnja se da je S. M. preko posrednika, saoptuženog saradnika, kojem je davao instrukcije učestvovao na sastancima u jednoj južnoameričkoj državi sa članovima narko kartela, čak i sa članom kolumbijske terorističke organizacije FARC – navodi se u prijavi protiv njega.

Ističe se da je Miler sva krivična djela počinio “u okviru dobro organizovane kriminalne strukture, sa posebnom hijerarhijom, a tokovi novca se nijesu mogli opravdati zvaničnim ili redovnim primanjima”.

Sudija za istragu Višeg suda u Podgoirci odredio mu je ekstradicioni pritvor.

 

Portal Analitika