Abiznis

Brajović u Briselu sa zvaničnicima EK

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović susreo se danas u Briselu sa visokim predstavnicima Evropske komisije predvođenim Direktorom za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju Jean Eric Paquet-om.
Brajović u Briselu sa zvaničnicima EK
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku se diskutovalo o definisanju Glavne saobraćajne mreže u Crnoj Gori, na osnovama sveobuhvatne mreže koja je kroz Anexe 2011. godine postala dio sveobuhvatne trans-evropske transportne mreze TEN-T. Svrha bilaterlanih sastanaka, kojima će pojedinačno prisustvovati svi ministri saobraćaja regiona Zapadnog Balkana bila je usaglašavanje stavova zemalja regiona u cilju što kvalitetnijeg definisanja glavne saobraćajne mreže koja ce povezivati region putevima, željeznicom, lukama i unutrašnjim plovnim putevima uz metodologiju i standarde koji se primjenjuju u EU. Glavna mreža će imati za fokus kvalitetno povezivanje glavnih gradova, ekonomskih centara i luka, konekcijama ostvarljivim u vremenskom horizontu do 2030. Razmijenjeni stavovi i predložena prioritizacija sa ciljem definisanja Glavne (CORE) mreže u regionu, biće platforma za predstojeći sastanak ministara vanjskih poslova i saobraćaja u Prištini, koji je zakazan za 25. mart tekuće godine.

Pored ovog sastanka ministar Brajović se susreo sa šefom Jedinice D1 u Direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju Dirk Langeom. Ministar je upoznao Langea sa aktivnostima vezanima za početak izgradnje prioritetne dionice autoputa u Crnoj Gori, kao i sa detaljima o proceduri izbora partnera, lex specialisom, ugovorima i ostalim detaljima vezanima za ralizaciju ovog veoma važnog putnog pravca. Pored ovoga, bilo je riječi i o ostalim infrastrukturnim projektima, programu ekonomskih reformi i pregovaračkim poglavljima 14 i 21. Kako je najavljeno, pregovaračka pozicija za poglavlje 21 je pripremljena i predata na dalju proceduru odobravanja od strane savjeta EU.

Na marginama ovih sastanaka održan je bilateralni sastanak sa ministrom saobraćaja Albanije Edmondom Hadžinastom, na kome je ministar Brajović posebno istakao potrebu kompletiranja puta Podgorica-Gusinje preko teritorije Republike Albanije. Albanski ministar je uz punu podršku infromisao da je ovog mjeseca objavljen tender za posljednju dionicu ovog puta, čija bi se završetak mogao očekivati do kraja 2016. godine. Pored putnog i željezničkog povezivanja dvije države na nivou Glavne mreže i usaglašenih stavova po ovom pitanju, bilo je riječi i o promociji plovnog puta-brodarske linije izmedju Virpazara i Skadra. Uz obostrano zadovoljstvo ministri su konstatovali da je saradnja u oblasti saobraćaja upravo dobar primjer kako bolja saobraćajna povezanost utiče na ekomski razvoj i razmjenu.

 
 
 
Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A Anonimno-1751468501
18.03.2015. 10:35

kako ih je razgovorio, majko mila

0
0