Fudbal

SP: Najgori na svijetu prošli dalje

Ekipa Butana, trenutno najgora reprezentacija na rang listi FIFA, plasirala se u drugi krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.
SP: Najgori na svijetu prošli dalje
Portal AnalitikaIzvor

Poslije pobjede na gostovanju 1:0, koja je bila prva u istoriji u kvalifikacijama za tu zemlju, Butan je i u revanšu kod kuće savladao Šri Lanku, ovoga puta sa 2:1. Junak istorijskog uspjeha bio je Čenčo Geltšen, koji je postigao oba gola u revanšu – u petom i 90. minutu.

Šedrup Čering, kapiten reprezentacije, inače je zaposlen kao pilot u nacionalnoj avio-kompaniji. 

“Život fudbalera u Butanu i nije neki, ne može se od njega živjeti. Radim za avio-kompaniju i oni imaju razumijevanja – dozvole mi da odsustvujem ili da promijenim let kad moram. Mnogi u reprezentaciji imaju 18-19 godina, na fakultetu su, a neki još i u srednjoj školi“, kaže Čering. 

Butan, malena kraljevina na istočnom dijelu Himalaja, stacionirana je između Kine i Indije, a njegov glavni grad Timbu nalazi se 2648 metara nadmorske visine. Prije 15 godina Butan je u kvalifikacijama izgubio od Kuvajta sa čak 20:0, a sada će se naći u drugoj rundi i konačno će zaigrati malo ozbiljnije mečeve. 

Iako im ne ide u fudbalu, prema istraživanju neđeljnika ’Business Week’ 2006. ljudi u Butanu najsrećniji su u Aziji, a osmi su u svijetu. Budizam je dominantna religija u zemlji koja broji skoro 750.000 stanovnika. 

Na listi FIFA selekcija Butana na posljednjem je, 209. mjestu, a do mečeva sa Šri Lankom nije ostvarila pobjedu od 2008. godine, samo 18 poraza.

Portal Analitika