NATO

POŠA: Nema naznaka o promjeni kursa Alijanse

Mađarska, kao NATO kontakt ambasada za Crnu Goru, nije dobila informaciju koja bi mogla ukazivati na promjenu kursa Alijanse kada je politika otvorenih vrata i proširivanja u pitanju, kazao je mađarski ambasador, Kristijan Poša, prenosi RTCG.
POŠA: Nema naznaka o promjeni kursa Alijanse
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO, u okviru javnog dijaloga sa studentima, organizovao je danas panel na temu “Uloga i značaj kontakt zemlje u NATO”, na kojoj su o funkciji kontakt ambasade za govorili ambasadori Mađarske i Slovenije, Kristijan Poša i Vladimir Gasparič.

Upitan da prokomentariše izjavu francuskog predsjednicka Fransoa Olanda da nijedna država nije spremna za članstvo u NATO-u, Poša je kazao da, kao ambasador Mađarske ne može komentarisati Olandovu izjavu.

Fokus na vladavini prava

“Ono što mogu reći je da mi iz Brisela nijesmo dobili nijedan znak da je u NATO-u došlo do promjene kursa”, rekao je Poša.

Na pitanje koje države imaju dileme oko poziva, Poša je podsjetio da se politička odluka o pozivu u članstvo donosi konsenzusom.

“Ima nekih država i to ne mogu reći direktno, a svi znamo koje su to države. Mislim da moramo napraviti još aktivniju politiku da im pokažemo da je ova država napravila puno i da zaista zaslužuje poziv ove godine”, poručio je Poša.

On je kazao da Crna Gora treba da se fokusira na pitanja vladavine prava i jačanja podrške članstvu. Mađarska, kako je naveo, pokušava da razgovara sa onim državama članicama koje imaju određene dileme.

Prema riječima Poše, napredak u Crnoj Gori je vidan i nije mali, a to su, kako je naveo, i u Velsu prepoznale članice Alijanse.

Poša je ukazao na značaj odluke da se sa Crnom Gorom počne fokusirani intenziviani dijalog i donese odluka između dva samita.

To je, kako je podsjetio, potpuno nova praksa: “To se u istoriji NATO-a nikad nije desilo”. Poša je ocijenio da je to rezultat pozitivnog stave prema Crnoj Gori, ali i prema čitavom regionu.

“Sad to treba da iskoristimo. Zajednički nam je cilj da ubijedimo te države da je Crna Gora spremna za to, zbog toga Crna Gora treba što više da se fokusira na ta dva segmenta i napravi korake naprijed”, rekao je Poša.

Važno je da podrška bude što veća a manje su, kako smatra Poša, važni procenti. On je, predstavljajući ulogu ambasade Mađarske kao kontakt ambasade u Crnoj Gori, naveo da je to u skladu sa interesima te države.

Na pitanje zašto je Mađarska aplicirala za tu funkciju, Poša je kazao da je to nacionalni interes Mađarske jer se priključenjem Crne Gore doprinosi miru u regionu.

Podrška povezana s interesima Mađarske

“Prvobitni interes Mađarske je da bude mira”, poručio je Poša, objašnjavajući da je Mađarska, kao susjedna država, osjetila prije svega ekonomske posljedice embarga koji je postojao zbog rata devedesetih.

Podrška članstvu Crne Gore u NATO povezana je sa interesima Mađarske, zato što se obezbjeđuje mir, ali i zato što ta država ima velika ulaganja u Crnoj Gori.

"Cilj da ubijedimo države da je Crna Gora spremna": Ilustracija

Poša je kazao da je zadatak kontakt ambasade da bude kanal između Podgorice i Brisela.

“Ne želimo da sam predstavljamo atlantski svijet Crnoj Gori, već i njima Crnu Goru”, rekao je on, naglaavajaući da kanal mora biti dvosmjeran.

Poša je ukazao i na to da se uloga kontakt ambasade pojačava istovremeno sa približavanjem Crne Gore NATO-u.

Ambasador Slovenije Vladimir Gasparič podsjetio je da je slovenačka ambasada u dva mandata obavljala funkciju kontakt ambasade.

Uloga kontakt ambasade bila je, kako je naveo, da prenosi informacije o Crnoj Gori NATO-u, kao i Crnoj Gori o onome što se dešava u Briselu.

Objašnjavajući zašto je za Sloveniju to bila važna uloga, on je naveo da se povećanjem bezbjednosti u regionu povećava i bezbjednost Slovenije.

“Ako pomažemo nekoj od država da uđe u NATO, mi sebi poboljšavamo bezbjednost”, rekao je Gasparič.

Uloga kontakt ambasade volonterski

Pomaganjem Crnoj Gori da ostvari jedan od svojih najvećih prioriteta, kako je naveo, slovenačka ambasada i Slovenija se bolje profilišu.

“Mi smo taj posao obavljali s punom odgovornošću i bilo je puno posla”, naveo je on, dodajući da je to bila privilegija.

Gasparič je objasnio da je uloga kontakt ambasade bila da šire informacije o NATO- u i odgovara na dileme i pitanja.

“Mi nijesmo Crnogorce ubjeđivali zašto država treba da budu članicea,mi smo predstavili ono što je za Sloveniju bilo dobro”, objasnio je on.

Gasparič je podsjetio da Slovenija podržava članstvo Crne Gore u NATO-u, kao i da su smatrali da je trebalo da dobije poziv u Velsu.

Uloga kontakt ambasade, kako je naveo, obavlja se ”volonterski”. Sve aktivnosti, kako je objasnio, finansira država čija je ambasada, a ne NATO.

Gasparič je, komentarišući stepen javne podrške članstvu, kazao da je vrlo teško ostvariti kostantan nivo podrške. Podrška, kako je kazao, često varira, a poželjno je da ona bude oko 50 odsto.

Gasparič je ukazao da je važno podsticati dijalog, posebno sa onima koji su protiv članstva da bi se stepen pordške povećao.

“NATO ne uzima u članstvo Vladu, neku političku grupaciju ili političku elitu, već državu kao cjelinu i to građani treba da podržavaju”, rekao je on.

Odluka o pozivu je, kako je naglasio, politička.

“Mogli ste ispuniti sve uslove koji se od vas traže, ali ako nema političke volje kod svih 28 država članica ne dobijate poziv”, rekao je Gasparič.

Foto: gov.me

Portal Analitika