Region

Obnova pruge Beograd-Bar kroz Srbiju finansira se iz ruskog kredita

Obnova pruge Beograd-Bar kroz Srbiju počeće do kraja godine i finansiraće se iz ruskog kredita u iznosu od 200 miliona dolara, najavila je potpredsjednik srpske Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović.
Obnova pruge Beograd-Bar kroz Srbiju finansira se iz ruskog kredita
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ona je, prilikom obilaska obnovljene dionice pruge između Valjeva i Lastre, kazala da će se rekonstruisati 200 kilometara te pruge kroz Srbiju, za šta će prema prvim procjenama biti potrebno najmanje godinu.

"Očekujemo do kraja godine, u posljednjem kvartalu, da počne rekonstrukcija pruge i da se vratimo na projektovanu brzinu i prije svega na projektovano vijeme, a to je osam sati i da konačno idemo do Crne Gore onako kako smo to nekada radili", rekla je Mihajlović.

Ona je navela da je dio te pruge koji je bio oštećen na dva mjesta između Valjeva i Lastre u majskim poplavama, sada potpuno obnovljen i da se od 5. marta normalno saobraća na toj dionici.

Mihajlović je kazala da su Željeznice Srbije (ŽS) od maja do danas izgubile skoro milijardu dinara, kada se uzme u obzir izgubljeni prihod od prevoza robe i putnika.

Mihajlović je najavila da će ŽS biti podeljene na četiri preduzeća koja će početi samostalno da funkcionišu od 1. jula ove godine.

Cilj reforme je, kako je objasnila, da se za srpske željeznice više ne izdvaja deset milijardi dinara subvencija godišnje.

Ona je napomenula da su svuda u svijetu željeznice subvencionisane, osim u Americi.

Mihajlović je rekla da su već donijeta osnivačka akta za ta četiri preduzeća, i to za prevoz putnika, robe, željezničku infrastrukturu i Željeznice AD.

Ona očekuje da će prevoz putnika biti subvencionisan, zatim da prevoz robe ostvari ozbiljne prihode i da bude bez subvencija od početka 2018.

Mihajlović je kazala da se neće subvencionisati preduzeće za željezničku infrastrukturu i da će postojeća direkcija za željeznice propisati kako će se tom infrastrukturom upravljati.

Ona je saopštila da se za sada ne razgovara o privatizaciji i da je sada najvažnije da posebna preduzeća od 1. jula počnu da funkcionišu i da se zatim obavi finansijsko restrukturiranje Željeznica.

Mihajlović je poručila da želi da da podršku ŽS koje moraju projekte da realizuju brže i odgovornije.

"Svakog dana gubimo stotine miliona dinara zato što nijesmo dovoljno brzi u realizaciji projekata", zaključila je Mihajlović.

Izvor: Večernje Novosti

Portal Analitika