Svijet

Duma odbila minut ćutanja Njemcovu

Poslanici ruske Državne dume odbili su da minutom ćutanja odaju počast bivšem poslaniku Borisu Njemcovu, ubijenom u centru Moskve 27. februara.
Duma odbila minut ćutanja Njemcovu
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Na današnjem zasijedanju, prvom poslije ubistva Njemcova, opozicicioni poslanik Dmitrij Gudkov predložio je da Duma minutom ćutanja oda počast poznatom političaru i bivšem potpredsjedniku vlade.

"Bez obzira na to što nisu svi dijelili njegovo mišljenje, mislim da će biti ispravno da ljudski odamo poštu minutom ćutanja", kazao je Gudkov.

Predsjednik Državne dume Sergej Nariškin, iz vladajuće Jedinstvene Rusije odbio je da se glasa da li da se taj prijedlog uvrsti na dnevni red, rekavši da je u ime Dume već uputio telegram saučešća porodici.

Lider ultranacionalističke Liberalno demokratske partije Rusije Vladmir Žirinovski kazao je da se počast minutom ćutanja "odaje samo odlukom Savjeta Dume i na Dan žalosti u državi".

Nakon toga, počast su odali samo Gudkov i poslanik iz Pravedne Rusije Valerij Zubov.

Za razliku od donjeg doma parlamenta, gornji dom, Savjet Federacije minutom ćutanja je, na prijedlog potpredsjednika tog doma, 4. marta odao počast bivšem poslaniku i potpredsjedniku Dume.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika