Društvo

Konkurs EU za istraživačko novinarstvo

Delegacija Evropske unije EU u Crnoj Gori raspisala je konkurs za dodjelu nagrada za istraživačko novinarstvo u ovoj godini za tekstove koji doprinose transparentnosti i izvještavanju o društvenim pitanjima vezanim za zloupotrebu položaja, temeljna prava, korupciju i organizovani kriminal, prenosi MINA.
Konkurs EU za istraživačko novinarstvo
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Konkurs će biti biti otvoren do 15. aprila i nagrade će biti dodijeljene za najbolje istraživačke priče u 2014., 2015. i 2016. godini. Šef Delegacije EU, Mitja Drobnič je rekao da je ta inicijativa rezultat konferencije „Speak up to“ koja je održana u junu 2013. godine u Briselu.

„Cilj je nagrađivanje novinara čije istraživačke priče doprinose transparentnosti i izvještavanju o društvenim pitanjima vezanim za zloupotrebu položaja, temeljna prava, korupciju i organizovani kriminal, a koje drugačijim putem ne bi dospjele do javnosti“, kazao je on.

Kako je naveo Drobnič, na toj konferenciji zaključeno je da Evropska komisija želi da prekine nasilje i zastrašivanje novinara i da očekuje da se raniji slučajevi tog tipa istraže i procesuiraju u državama proširenja.

„Mi ohrabrujemo države proširenja da uspostave jasna pravila kojima se obezbjeđuje transparentnost vlasničke strukture u medijima kako bi se spriječila pretjerana koncentracija i osigurala sloboda i fer konkurencija u medijskom prostoru“, poručio je Drobnič.

Prema njegovim riječima, istraživačko novinarstvo, kada se radi profesionalno i uz strogo poštovanje etičkih standarda, predstavlja dodatnu vrijednost za vladavinu prava.

Kako je objasnio, ono doprinosi izlaganju u javnost slučajeva u kojima dolazi do zloupotrebe javnih fondova ili koji pokazuju kako javni funkcioneri zloupotrebljavaju položaj.

Drobnič je ocijenio da ta grana novinarstva doprinosi odgovornosti institucija i njihovih predstavnika.

On je dodao da, iako je istraživačko novinarstvo posebno važno u državama gdje se još radi na jačanju institucija, njegova uloga ne smije biti zanemarena ni u razvijenim demokratijama.

Drobnič je poručio da takva uloga ne znači da novinari treba da rade posao nadležnih organa.

„Rad novinara, kada je dobrog kvaliteta i zasnovan na pouzdanim informacijama, predstavlja dodatnu vrijednost, ali ne može ni na koji način da zamijeni rad tužilaštva, policije ili sudova“, ocijenio je on.

Drobnič je ukazao na to da ništa od ovoga nije moguće bez slobode izražavanja.

Prema njegovim riječima, sloboda izražavanja jedna je od ključnih indikatora spremnosti države za ulazak u EU.

Kako je podsjetio Drobnič, obezbjeđivanje te slobode kao temeljnog prava garantovano je članom 49 Lisabonskog ugovora i znači biti posvećen demokratiji, dobrom upravljanju i političkoj odgovornosti.

Istaživački novinari, kako on smatra, naročito su ranjivi po tom pitanju, moraju biti zaštićeni i ne treba ih tretirati kao državne neprijatelje.

Drobnič je rekao da je potrebno suprotstaviti se i neformalnom ekonomskom uticaju na slobodu medija.

„Najvažnije je da pravosuđe bude u potpunosti nezavisno kako bi djelovalo kao garant temeljnih prava“, ocijenio je Drobnič.

Kako je naveo, Vlade takođe imaju odgovornost da javni novac koji koriste za oglašavanje plasiraju transparentno i nepristrasno.

Drobnič je ocijenio da mediji mogu biti žrtve napada, ali i, kako je naveo, mogu biti i počinioci brutalnih napada.

On je objasnio da se to dešava kada nema profesionalnih standarda i kada lični prevladaju nad javnim interesom.

„Apelujem na sve medije u Crnoj Gori da teže efikasnoj samoregulaciji i na novinare da se pridržavaju etičkih načela pri korišćenju svog oružja odnosno riječi u javnom interesu“, poručio je Drobnič.

Direktorica Instituta za medije, koji je nacionalni koordinator projekta za Crnu Goru, Ljiljana Žugić je kazala da istraživačko novinarstvo predstavlja suštinu te profesije u demokratskim društvima i da je to „njegov najbolji, najodvažniji dio“.

Ona je ukazala na tehničke detalje konkursa.

Za konkurs se mogu prijaviti novinarske priče objavljene u bilo kom mediju u Crnoj Gori i mogu konkurisati jedan ili grupa novinara.

Žugić je rekla da je poželjno je da se novinari lično kandiduju, ali, kako je navela, dobrodošle su i prijave fizičkih lica ili organizacija poput medijskih udruženja, sindikata, Univerziteta pod uslovom da su nominovani uz prethodnu saglasnost autora.

Prema njenim riječima, ukupan nagradni fond za države učesnice je 210 hiljada eura, a za Crnu Goru je u 2015. godini predviđeno deset hiljada eura.

Dodijeljuju se najviše tri nagrade, između tri i pet hiljada eura.

Kako je navela Žugić, pridruženi partner u projektu je "Guardian" što znači da će, nezavisno od ovih nagrada, biti dodijeljena jedna regionalna nagrada od nagrađenih priča.

Foto: Delegacija EU u CG

Portal Analitika