Društvo

Portal IN4S nazvao Krsta Zrnova Popovića srpskim junakom!

Portal IN4S objavio je danas tekst pod naslovom "Godišnjica smrti slavnog srpskog junaka Krsta Popovića". U tekstu se tvrdi da je Popović jednom prilikom rekao da je „Crna Gora ona zemlja đe se čuvala i sačuvala iskra slobode Srbinove”.
Portal IN4S nazvao Krsta Zrnova Popovića srpskim junakom!
Portal AnalitikaIzvor

Tekst koji je IN4S danas objavio povodom godišnjice Popovićeve smrti počinje rečenicom - “Prije dva dana navršilo se 68 godina od herojske smrti čuvenog srpskog junaka i proslavljenog ratnika Krsta Zrnovog Popovića, kojeg su ubili komunisti 1947. godine”.

Portal objavljuje kopiju pasoša za strance koji mu je u Belgiji 18. oktobra 1929. godine izdala vlada provincije Lijež. U podacima stoji da je Popović Srbin, što je i logično da stoji, budući da u to vrijeme Crne Gore nije bilo, već samo Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca koja nije priznavala Crnogorce. (Portal iznosi zaključak da se Krsto Zrnov nacionalno izjasnio kao Srbin.)      

pasoskrstov

U tekstu se takođe navode podaci da je kapetan Krsto Zrnov Popović bio jedan od vođa Božićne pobune 1919. godine, koju su protiv dinastije Karađorđević podigli zelenaši, pristalice kralja Nikole i dinastije Petrović Njegoš.

- Nakon ugušenja ove pobune, Popović je prebjegao u Italiju da bi se u junu 1919. vratio u Crnu Goru i počeo komitsku borbu. 10. decembra 1919, u glasilu crnogorske vlade u izgnanstvu, „Glasu Crnogorca„, Krsto Popović istakao je važnost Crne Gore u Srpstvu rekavši da je „Crna Gora ona zemlja đe se čuvala i sačuvala iskra slobode Srbinove„. Međutim, nakon samo nekoliko mjeseci od dolaska, Krsto Popović se vratio u Italiju gdje je u vojsci izbjegličke vlade Crne Gore dobio čin komandira, a kasnije i brigadira – nvodi ovaj podgorički portal.

U tekstu takođe stoji  da je Popović “1929. godine uputio iz Belgije molbu kralju Aleksandru Karađorđeviću da ga oslobodi odgovornosti za bratoubilačke sukobe u Crnoj Gori od decembra 1918. do smrti kralja Nikole, i u pismu mu iskazao vjernost”.

IN4S su kao dokaz priložile i navodno pismo koje je Popović uputio kralju Aleksandru Karađorđeviću.

Portal Analitika