Društvo

Portal IN4S nazvao Krsta Zrnova Popovića srpskim junakom!

Portal IN4S objavio je danas tekst pod naslovom "Godišnjica smrti slavnog srpskog junaka Krsta Popovića". U tekstu se tvrdi da je Popović jednom prilikom rekao da je „Crna Gora ona zemlja đe se čuvala i sačuvala iskra slobode Srbinove”.
Portal IN4S nazvao Krsta Zrnova Popovića srpskim junakom!
Portal AnalitikaIzvor

Tekst koji je IN4S danas objavio povodom godišnjice Popovićeve smrti počinje rečenicom - “Prije dva dana navršilo se 68 godina od herojske smrti čuvenog srpskog junaka i proslavljenog ratnika Krsta Zrnovog Popovića, kojeg su ubili komunisti 1947. godine”.

Portal objavljuje kopiju pasoša za strance koji mu je u Belgiji 18. oktobra 1929. godine izdala vlada provincije Lijež. U podacima stoji da je Popović Srbin, što je i logično da stoji, budući da u to vrijeme Crne Gore nije bilo, već samo Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca koja nije priznavala Crnogorce. (Portal iznosi zaključak da se Krsto Zrnov nacionalno izjasnio kao Srbin.)      

pasoskrstov

U tekstu se takođe navode podaci da je kapetan Krsto Zrnov Popović bio jedan od vođa Božićne pobune 1919. godine, koju su protiv dinastije Karađorđević podigli zelenaši, pristalice kralja Nikole i dinastije Petrović Njegoš.

- Nakon ugušenja ove pobune, Popović je prebjegao u Italiju da bi se u junu 1919. vratio u Crnu Goru i počeo komitsku borbu. 10. decembra 1919, u glasilu crnogorske vlade u izgnanstvu, „Glasu Crnogorca„, Krsto Popović istakao je važnost Crne Gore u Srpstvu rekavši da je „Crna Gora ona zemlja đe se čuvala i sačuvala iskra slobode Srbinove„. Međutim, nakon samo nekoliko mjeseci od dolaska, Krsto Popović se vratio u Italiju gdje je u vojsci izbjegličke vlade Crne Gore dobio čin komandira, a kasnije i brigadira – nvodi ovaj podgorički portal.

U tekstu takođe stoji  da je Popović “1929. godine uputio iz Belgije molbu kralju Aleksandru Karađorđeviću da ga oslobodi odgovornosti za bratoubilačke sukobe u Crnoj Gori od decembra 1918. do smrti kralja Nikole, i u pismu mu iskazao vjernost”.

IN4S su kao dokaz priložile i navodno pismo koje je Popović uputio kralju Aleksandru Karađorđeviću.

Portal Analitika

Komentari (44)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
Č Čiča KARA RADUSINE...
19.03.2015. 13:47

..rekao mi je đede za vas-da ste cipan cijeli kao ovi vaši pulitičari-jerbo od tri izgovrene su vi četiri lažave?! Zašto ste me PREVARILI-da Zeta Ivana Crnojevića i njegovog najmalađeg sin Stanka,koji je primio Islam i postao Skenderbeg od Skadra i Zete-NIJE bila pod Turskom vlašću sve do dolaska Velike Loze Petrovića-koja je stvorila današnju ovu i ovoliku Crnu Goru? E bora mi.,da oprostite,moj đede je vazde u prvu-kad stimaje vas sa ovije "kvantaškije pulitičije pindžura oliti pjaca" u potnji kvarat sramotnoga-najsramotnijeg vijeka Crne Gore u njezinih iljadu i kusur godina postojanja od Duklje-Zete do naše Crne Gore-koja je vaša samo koliko vi je od preše -da vi bidne vazda bliznica punana do vrha,ka brodovi Barske plovidbe u jedan vakat-moj dobri i deboto pošteni čiča RADUSINE?

3
28
D Dala,dala,bora mi "sojska i...
19.03.2015. 12:55

...čojska -ona "vaša gora crnja",iz 1991 do 2006 godine-zbog koje mi đede ne smije odit preo Debeloga brijega-da mu ne slomu auto ka prije nekoliko godina Kotorskome biskupu Ilji Janjiću u Dubrovnik! Nego mene čiča RADUSINE,(ne)brine moj đede-nego nešto drugo me muči-znate li oćuli ja kad porastem moći oditi u Dubrovnik i da se iz njega vratim zdarvijem autom i zdave glave? Na ultimu čiča RADUSINE,moran vi rijeći-nemojte se ijediti-ali ste me razočarali-kad ste gorenake rekli-"..,jer tu ekskluzivu su imale samo dame...i nije postojala u Crnoj Gori"-bože mi oprosti kao da ste faljeno izbrbali da Crna Gora nije imala dama i gospode-kao komšije?Da oprostite,kao da je bila ondarake-ka danas puna čobana-poput vas,koji ste izdigli na Konavle do iza Mostara-pa tako do Banije i Korduna-via Srebrnice-nazad u vaš "sojluk"čiča RADUSINE-naš i ničiji-svačiji po zhtjevima bliznice!! Adio vi sa Plavoga Adriatika i zaljeva najljepšeg na svitu!

4
18
K KARA RADUSIN
19.03.2015. 11:30

Izgleda da sve znaš a najviše da se ne služiš istinom.Nije te valjda i to đed naučio.Sumnjam da ti je đed to zborio,jer tu ekskluzivu su imale samo dame iz komšiluka i nije postojala u Crnoj Gori.A ako vam je to đed pričao,samo potvrđuje Crnogorsku izreku;da kruška nema đe no pod krušku.No znajući na što ste sve spremni i u što se sve prtvarate vi pobjegulje kojima je sojska i čojska Crna Gora sve dala a vi njoj to vraćate shodno svom karakteru,panjatku.

18
0
Č Čičo KARA RADUSINE...
19.03.2015. 10:12

...ja san u osnovu školu i idem u treći razred i učim iz Povijesti Crne Gore od autora pof.dr Andrijaševića, da je Zeta Crnojevića svakolika bila pod Turcima-i plaćala poreze Turcima-kao moj đede Joko Nika Steva Marka Jošova iz Dugačkoga Dola, te danas plaća porez na šumu i pašnjake u Vršanj-na Njeguše. Bora mi svake godine i on i onizi naši prije njega te su mu sve ostavili-a i đede će meni ostaviti sve,reka mi je, ako bidnem dobar Crnogorac! Čičo RADUSINE,bora mi pita sam đeda-što je to "adet prve bračne noći,duge pet stoljeća"? Reka mi je :muči mali,to su svi tader morali davati-đe su gođ Turci gospodarili? E,ma da vi prao reknem čičo RADUSINE-ja vi mojega đeda to đaolje niesam razumio,jer sam iz Povijesti u drugi razred učio-da ga Crnogorci niesu nikad služili Turcima niti bili pod Turcima-brez jedino mrtvi? E lelemeni,što i moj đede Joko Nika Stevovaa.. nije tako bistar ka vi ČIČO RADUSINE? Lelemeni za vama oboicom do vijeka...lelek?!

0
22
R Rade,davno ti rekoh...
19.03.2015. 07:45

...batali se podvala i "odbrana" Crne Gore i Crnograca"! Sami će se oni odbraniti i brez učešća "tvoje patološke ljuavi" prema ovima gore s'brda koji su "vam okupirali" Boku-a ne ovi sa mora-civilizacije"-reče ti 2012 na portal Skala radio Kotor!

0
6
R Rade
19.03.2015. 14:03

Ja tebi odavno odgovorih da tvoje patološke provale nemaju veze sa pameću nego sa iluzijanma koje su ti usadili sljedbenici Garašaninovog Načertanija. Boku nijesam niti jednom pomenuo, ne znam odakle ti to, i kakve veze ima Skala Kotor sa tim? Nikakve, primjetio sam da svakom Crnogorci trabunjaš tu jednu te istu besmislicu...očito te uvatila neka paranoja.

5
0
K KARA RADUSIN
18.03.2015. 10:10

MATER CERTA,PATER SEMPER INCERTUS-Majka je sigurna ,otac uvijek nesiguran.Dopuna za adet prve bračne noći,duge pet vjekova

18
4
K KARA RADUSIN
18.03.2015. 08:27

Resavskim lažima nikad kraja.Za prevare,laži I prepravke su broj jedan u svijetu.SPC je generator svih zla a onaj nepomenik, đavolji šegrt,koji u boga ne vjeruje veći je lažov od samog Minhauzena.Evo probajte sada da se krstite u SPC i da vam unesu nacionalnost Crnogorac.Tako je bilo suludo da 1929 poslije okupacije Crne Gore 1918 od okupatora Srbije,u pasošu piše nekome nacionalnost -Crnogorac.Ali i ovome će doći kraj,i nemojte očekivati da će se stiđeti oni koji su rušili svoju državu i blatili pretke.Neće se sramiti jer za to treba imati ono što oni nemaju,obraz.

28
0
V Vuksane..
18.03.2015. 07:33

...na žalost toga Srbijanca rodila je Crnogorka! "MATER SEMPRE CERTA EST"!

2
6
R Rade
18.03.2015. 22:44

Momče, ne postoje "srbijanci" nego Srbi, a Krsto to nije bio...zaludu velikosrbima lažibajke i fantazije, no tzv "srbijance" je izmislio Vuk Karadžić - kako bi sam sebi dao za pravo da prisvaja ostale južnoslovenske pravoslavce kao tobožnje "regionalne odrednice za srbe" (iako u realnosti znamo da je samo Srbija njihova autohtona i jedina zemlja, van nje mogu imati samo dijasporu i manjinske zajednice).

5
0
P Pai Mei
18.03.2015. 02:24

FIno kaze da je pasos izdala vlast provincije Lijeza, dakle belgijske vlasti su taj pasos izdale, a to je islo, kao sto i danas ide, ovako: Dobar dan, dobar dan; Molim pasos za strance; Moze, kako Vam je ime? Krsto. Prezime? Popovic. Nacionalnost? Srbin. I tacka. Popunjeno je onako kako im je podnosilac zahtjeva i rekao. Kakve veze ima sto nije bilo Crne Gore tada, nego SHS? Ko ga je tjerao onda da kaze da je Srbin, mogao je reci Hrvat ili Slovenac ili Srbo-Kroato-Slovenac, kad mu je srpstvo bilo tako mrsko. Ali nije, rekao je Srbin, a sto se belgijskih vlasti tice, mogao je reci i da je Kinez, njih se to ticalo nije.

3
13
R Rade
18.03.2015. 22:42

Pai Mei, netačno, na zapadnim pasošima riječ "nacionalnost" označava isključivo državljanstvo, a ne etničku pripadnost...no nije mogao da se piše kao "Hrvat" jer je Crna Gora bila silom pripojena Srbiji, a ne Hrvatskoj, i morao je pod prisilom tako da napiše inače ne bi mogao da se vrne u Cg. Belgijanci naravno nijesu imali pojma o čemu se radi, niko o zapadu ne zna ništa o Cg zahvaljujući velikosrbskoj propagandi laži (u savezu sa domaćim posrbicama)...kao i nemarnom ponašanju vlade koja bi šćela da śedi na dvije stolice. Inače, na onim dokumentima na kojima ima etnička pripadnost piše "ethnicity" ili "race of people" - a te rubrike nema na Krstovom pasošu.

5
2
K Kome trebaju laži?
17.03.2015. 23:10

Petar Pešić,armijski general,nije nikad bio konzul-i laž je da je on u Liježu-kao konzul izdao pasoš Krstu Zrnovomel! To što je pisalo-da je Srbin,normalno je bilo za ono vrijeme-kad Crnogorci i Crna Gora nisu postojali na mapi kraljevine SHS! Bio je poslanik(ambasador) kraljevne SHS i Jugoslavije od 20.aprila 1929 do 28.februara 1935 i to cijelo vrijeme u Belgiji u Briselu(izuzev jne godine 1930-1931 bio je poslanik-ambasador u Češkoj)! I drugo,u Briselu-u doba ambasadora Petra Pešića-od 11.avgusta 1929 godine otpravnik poslova ambasade-poslanstva bio je naš pisac Ivo Andrić,koji je počesto u osustvu Pešića vršio dužnost otpravnika poslova! Treće puk.Petra Pešić je od 29.jula 1914 do 20.januara.1916 bio na dužnosti,prvo.pomoćnika NŠ Crnogorke Vrhovne Komande-pa onda poslije ostavke NŠ generala Božidara Jankovića-postavljen za NŠ Crnogorske Vrhovne Komande!

9
1
D Dragan
17.03.2015. 22:22

Jaramaz na turski jezik znači nevaljao čovjek !

6
0
V Vuksan
17.03.2015. 20:00

Bas lijepo od vas sto mi obrisaste pola komentara. Liberalno i u duhu gradjanske i demokratke Crne Gore. Krsto se pisao u pasos kao Srbin, da se nije osjecao Srbinom mogao je napisati Hrvat.

4
8
R Rade
18.03.2015. 22:37

Nije se mogao pisati kao "Hrvat" jer je Crna Gora bila silom pripojena Srbiji a ne Hrvatskoj.

5
2
I IN4CCCC,ništa čudno...
17.03.2015. 19:20

...možda tebi? Zarar nije i čiča Draža,"spski junak" digao ustana protiv Srbije i srpskoga naroda i prišao okupatoru-nacistima Hitlera za čitavo vrijeme 1941(od razlaza sa TITOM) do njegovog uhićenja? I pored "živog i ornog srpskog junaka" čiča Draže nisu nacisti diljem Srbije ubijali na hiljade Srba i drugih građana Srbije(Kragujevac,Kraljevo...?Za Krsta Zrnova se zna da se sa svojom crnogorskom izviđačkom jedinicom- u okviru divizije đenerala Janka Vukotića u Drugom balkanskom ratu na Bregalnici borio protiv Bugara(1913)! Za svoja junačka djela-i uspješno komandovanje odlikovan je i unapređen u čin kapetana!

0
5
R Rade
18.03.2015. 22:37

Vaš je čiča Draža bio vaš jedini "junak", sve ostale ste prisvojili od ostalijeh naroda u suśedstvu...a inače, Draža nije prišao Hitleru kao okupatoru, no kao savezniku, vaši velikosrbi su vazda podržavali arijevsku i asimilatorsku politiku, tako da im je ideologija bila ista...jedina razlika je u tome što ste vi u Cg napravili daleko više zla no Švabe, Osmanlije i svi ostali okupatori zajedno.

5
1
V Vuksan
17.03.2015. 17:49

Covjek je bio protiv srbijanske vlasti i Karadjordjevica. Dje god se oglasavao uvijek je navodio Srbijanace, ne Srbe. Nekoga boli sopstvena istorija.

4
7
R Rade
18.03.2015. 22:32

Vuksane, boli tebe istina pa pokušavaš nametnuti lažibajke tvojih bjelaških prađedova koji su 1918. godine rekli da "više nijesu Crnogorci nego Srbi" (ne spominjući nikakve imaginarne "srbijance" - nego jasno razlikujući nas Crnogorce od tvojih Srba).

5
2
A Analitičar
17.03.2015. 16:51

Daj, budite ozbiljni. Ko se normalan još osvrće što pišu na tu veljesrbsku tarabu? Ili su vi platili za reklamu?

15
7