Region

Upoznati se sa zakonskim pravima crnogorske manjine

Nacionalni savjet crnogorske manjine u Srbiji će u narednom periodu održati sastanke sa čelnicima svih opština u Srbiji gdje pripadnici crnogorske manjine žive u značajnijem broju, a smisao tih sastanaka je da se lokalni rukovodioci upoznaju sa zakonskim pravima crnogorske manjine koji proizilaze iz činjenice da je formiran Nacionalni savjet na republičkim izborima te da se uspostavi saradnja na realizaciji tih prava.
Upoznati se sa zakonskim pravima crnogorske manjine
Portal AnalitikaIzvor

Po izboru rukovodstva Nacionalnog savjeta prvi takav sastanak upriličen je u opštini Mali iđoš.

Delegaciju Savjeta vodili su predsjednik Ratko Šoć i potpredsjednik Nikola Čičarević, građanin Lovćenca. Opštinu Mali Iđoš predstavljao je predsjednik Marko Rovčanin sa saradnicima. Sastanku su prisustvovali i ostali članovi Savjeta iz opštine Mali Iđoš koji su izabrani u Nacionalni savjet sa manjinske liste.

Na prijedlog potpredsjednika Savjeta Čičarevića, teme sastanka su bile proglašenje OŠ „Vuk Karadžić“ u Lovćencu za ustanovu od posebnog značaja za crnogorsku manjinu što bi omogućilo izvođenje nastave na crnogorskom jeziku u okviru zvaničnog školskog sistema Srbije; učestvovanje predstavnika SO Mali Iđoš u formiranju Odbora za obilježavanje 70 godina od kolonizacije Crnogoraca u Vojvodinu; rad opštinskog Odbora za međunacionalne odnose; finansiranje rada udruženja građana i, uvažavajući značaj Lovćenca, obezbjeđivanje prostorija za kancelariju Nacionalnog savjeta u tom mjestu.

Kako su predstavnici manjinske liste koji su prisustvovali ovom sastanku, bili protiv svake od navedenih inicijativa, predsjednik SO Mali Iđoš Marko Rovčanin je dogovor o ponuđenim temama odložio za naredni period.

"Misija prvog Nacionalnog savjeta crnogorske manjine u Srbiji je da institucionalizuje sve što proizilazi iz zakonskih prava koja su data zakonom Srbije a tiče se autonomije u oblastima kulture, obrazovanja, službene upotrebe jezika i pisma i informisanja. U tom smislu, dosadašnji napori i rezultati pojedinaca i brojnih udruženja širom Srbije u afirmaciji crnogorske zajednice, dobijaju pun smisao i značaj kroz institucionalizaciju svih prava koja proizilaze iz Ustava i zakona Srbije. Vođeno tim ciljem, rukovodstvo Nacionalnog savjeta crnogorske manjine u Srbiji će uspostavljati kontakte i održavati sastanke sa svim akterima društvenog života koji žele i mogu doprinijeti realizaciji tih prava", kazali su u Nacionalnom savjetu.

 

Portal Analitika