Svijet

Egipat gradi "novu" prijestonicu

Kairo je duže od milenijuma bio prijestonica Egipta ali se, po svemu sudeći, bliži kraj njegove vladavine.
Egipat gradi "novu" prijestonicu
Portal AnalitikaIzvor

Egipatska vlada najavila je planove za izgradnju nove prijestonice. Prva faza radova trajala bi sedam godina i koštala 45 milijardi dolara. 

Ministar ekonomije Egipta izjavio je da je cilj projekta proširenje Kaira i smanjenje gužvi koje vladaju zbog prenaseljenosti. 

Procjenjuje se da će se u naredne četiri decenije, koliko bi trebalo da traje projekat prestonice Kaira, stanovništvo ovog grada udvostručiti.

Inicijalna faza obuhvatiće 400 kilometara kvadratnih na obodu postojećeg grada, u kojima će se izgraditi nova zgrada vlade, univerziteti, bolnice i međunarodni aerodrom. 

Proširenje bi na kraju trebalo da obuhvati ukupno 700 kvadratnih kilometara i sadašnje jezgro poveže sa Sueckim kanalom. 

Plan je da se Kairo ugleda na Dubai, pa je unajmljena i privatna investitorska grupa iz tog grada.

(b92)

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.