Region

POVRATAK (NIKAD) OTPISANIH: Bogoljub Karić i Mira Marković uskoro u Srbiji?

Sve liči na medijsko-psihološku pripremu javnog mnjenja na veliki “come back”, na pravu kampanju koja upućuje da je riječ o odluci iz vrha države. Karić i Marković su preko medija podsjetili predsjednika Srbije da je došlo vrijeme za njihov povratak i “realizaciju starih obećanja”. Bez obzira što predsjednik Nikolić ćuti, a umjesto premijera Vučića govore ministri policije i pravosuđa, očigledno je da ove ljude više stvari spaja nego što ih razdvaja.
POVRATAK (NIKAD) OTPISANIH: Bogoljub Karić i Mira Marković uskoro u Srbiji?
Portal AnalitikaIzvor

"U Srbiji se sve radi preko medija, pa i najveće prevare u direktnom prenosu. Zato ne čudi što ministri, predsjednik države, Bogoljub Karić i Mira Marković vode dijalog preko medija", kaže Zoran Živković, lider Nove stranke za Portal Analitika odgovarajući na pitanje zašto se preko medija vodi kampanja za povratak najpoznatijih srpskih bjegunaca od zakona Bogoljuba Karića i Mire Marković.

"Način na koji se vrši medijska priprema govori da je to očigledno nešto što se dogovara na najvišem državnom vrhu. Dakle, televizija Pink je radila medijsku pripremu, a ona je najuticajnija TV stanica u Srbiji i odana režimu. Jasno je da ta medijska priprema ima cilj koji bi trebalo brzo ostvariti", odgovorio je na isto pitanje, za PA, Cvijetin Milivojević, vlasnik PR agencije Pragma.

I dok za Milivojevića nema sumnje da je Karićev povratak u Srbiju samo pitanje vremena, Živković kaže da je neozbiljno prognozirati ono što se dešava iza kulisa ali i da je u Srbiji sve moguće.

Milivojević procjenjuje da unutar vladajuće koalicije postoji volja za povratak  Karića i porodice Milošević i navodi:

"Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ne krije da je prijatelj Bogoljuba Karića, to i Vučić nikad ne demantuje i nisam primijetio da Vučić ima negativan odnos prema Kariću". On dodaje da ovakva medijska kampanja ima još jedan cilj -  da se medijski smire i ‘prepariraju’ oni građani koji su protiv Karića i porodice MiloševićMarković".

mirasinok

Jačina zakona: U obraćanju gledaocima i čitaocima tabloidnih medija Karić i Mira Marković su se požalili na težak život u egzilu.

I dok je Marković konstatovala da njen povratak ne zavisi od nje, potpredsjednik udruženja "Sloboda", koje okuplja pristalice bivšeg vladajućeg bračnog para, Dragan Radević, kaže  da očekuje da ovih dana predsjednik Nikolić pozove predsjednika "Slobode" Momira Bulatovića jer vjeruju da postoje pozitivni signali za Markovićkin povratak.

Ona se nalazi na crvenoj Interpol potjernici, živi u Moskvi, tereti se za podstrekivanje drugih za zloupotrebu službenog položaja. Srbiju je napustila početkom 2003. godine.    

Karić je kao uslov za povratak naveo povlačenje svih tužbi protiv njega tvrdeći da je žrtva političkog progona vlade Vojislava Koštunice i da je sud u Strazburu još 2005. godine donio presudu u kojoj se vidi da je njegov slučaj politički. On je iz Srbije pobjegao početkom 2006. godine i sa bratom  Sretenom je optužen za utaju poreza, davanje mita prilikom čega je država oštećena za oko 60 miliona eura od 1998. do 2005. godine.

Na vijest o povratku bjegunaca iz porodica Karić i Marković ministar policije Nebojša Stefanović je rekao da će policija privesti svakog za koga postoji sudski nalog za privođenje, dok je ministar pravde Nikola Selaković objasnio da odluku o povlačenju optužnice protiv Karića mogu donijeti samo pravosudni organi.     

zivkovicok

"Nemoguće je da se na bilo koji zakonit način omogući njihovo vraćanje u Srbiju", konstatovao je Živković, nekadašnji premijer Srbije i izrazio čuđenje što u ta dva slučaja (Karić, Marković) pravosudni i istražni organi praktično ne rade ništa.

"Njih dvoje javno nastupaju u medijima, a ostaju nedostupni organima pravosuđa. Srpskoj javnosti je važno da se oko svega što je vezano za njih sazna istina, a ona može da se sazna samo na sudu", tvrdi Živković.

Politička računica: Podsjećajući da su pojedini sudski postupci protiv članova porodice Milošević zastarjeli ili obustavljeni, Milivojević je  naveo da je naše pamćenje kratko, da su negativne emocije protiv porodice Milošević splasle i da su nekadašnji ljuti politički protivnici u koaliciji. 

"Taj povratak porodice Milošević u Srbiju ne bi izazvao neke velike turbulencije", kaže Milivojević navodeći isprepletane odnose u trouglu sadašnja vlast – Karić - Marković. 

"Postoje političke računice jer sadašnja najjača vladajuća stranka SNS je u koaliciji i sa Pokretom snaga Srbije Bogoljuba Karića i sa SPS, koju je osnovao Slobodan Milošević, ali i sa dijelom JUL-a. Aleksandar Vulin je nekadašnja desna ruka Mire Marković, a sada je desna ruka i čovjek od povjerenja Aleksandra Vučića. To je tačka spajanja odnosno najmanji zajednički sadržalac", kaže Milivojević.

On je podsjetio da se u Srbiji vodi dosta sudskih procesa protiv kontroverznih bizmismena, da se ti biznismeni brane sa slobode i zašto bi onda Karić bio izuzetak. 

"Od svih privatizacija, istraga, ispadosmo Ceca Ražnatović i ja mafijaši. Ona osuđena, natjerana da plati milione, morala da sjedi u pritvoru, a ja otjeran. Pa ako je to pošteno, stvarno ne znam šta je nepošteno", rekao je Karić.

karicok

Zablude: Živković misli da nadležni organi treba da istraže da li između bjegunaca i aktualne vlasti postoji neki dogovor koji podrazumijeva neprimjenjivanje ili pak, selektivno primjenjivanje zakona.

Na našu opasku da se Karić nudi kao spasilac za posrnulu "Železaru Smederevo" ali i za dio srpske privrede Živković dodaje:

 "To je smiješno, ne postoje spasioci Srbije: nije to aktuelna vlast, ni ruski, niti arapski prijatelji aktuelne vlasti, pa ni evropski prijatelji. Srbiji su potrebne institucije i ozbiljni planovi da bi se išlo ka boljitku. A to da će neko ime i prezime riješiti aktuelne problem, to je potpuna zabluda".

 A ko sve može da uloži novac u Srbiju, objasnio je ministar pravde Selaković. "Uslov da bilo ko uloži novac u investicije u Srbiju je da nema problema sa pravosudnim organima. To važi i za Bogoljuba Karića".

Ipak, ne treba zaboraviti da je Karić djelimično finansirao izborne kampanje SNS-a i 2012. i 2014. godine, podsjetio je Milivojević pa je zbog toga sada logično da Karići traže ono što je izvodljivo. Dakle, odbranu sa slobode.

mrkonjicok

Što se Mire Marković tiče, za njen povratak se već godinama zalaže i potpredsjednik SPS-a Milutin Mrkonjić, još od 2008. godine kada je SPS ušao u koaliciju sa DS- om koju je tada vodio Boris Tadić. Mrkonjić se u ovu medijsku kampanju uključio dan pošto je objavljen intervju sa Karićem rekavši da se ne zna za šta se tereti Mira Marković u optužnici.

 "Treba im omogućiti da dođu u Srbiju, ako su nešto i krivi treba ovdje da odgovaraju", izjavio je Mrkonjić demantujući priče da je on posrednik u prodaji kuće porodice Milošević na Dedinju baznismenu Ćazimu Osmaniju. "Nisam od Mire dobio taj zadatak", naveo je Mrkonjić negirajući tvrdnje da su Miloševići bogati. "Svako ko zna porodicu Milošević zna da priče o bogatstvu nisu tačne. Oni žive vrlo siromašno", tvrdi Mrkonjić.

Sa druge strane Karić se u svakom nastupu trudi da ostavi utisak kako bez njega i njegovog novca Srbija teško preživljava. U lobi za povratak on je u julu 2013. godine uključio i Srpsku pravoslavnu crkvu. Tada su patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohije posjetili Karićev poslovni centar Jefimija u Moskvi  i pružili podršku porodici Karić u njihovoj “ekonomskoj borbi u vreme globalne krize”.    

 

Violeta CVEJIĆ 

Portal Analitika