Društvo

Rakočević: "Tamna brojka - od pet otmica, samo se jedna prijavi policiji"

Srpska i francuska policija utvrđuju vjerodostojnost priče uhapšenih otmičara o motivu kidnapovanja djevojčice Maše iz Beograda. Uhapšeni tvrde da su to uradili kako bi podmetnuli DNK-a djeteta u sporu o starateljstu jedne od osumnjičenih, kako bi majka dokazala da se ne radi o biološkom ocu.
Rakočević: "Tamna brojka - od pet otmica, samo se jedna prijavi policiji"
Portal AnalitikaIzvor

Beogradski kriminolog Zlatko Nikolić vjeruje u mogućnost da su osumničeni izmislili priču o starateljstvu kako bi prikrili pravog finansijera nedjela. Profesor kriminologije na podgoričkom Pravnom fakultetu Velimir Rakočević na osnovu dugogodišnjeg policijskog iskustva vjeruje da se zaista radi o porodičnom sporu u Francuskoj gdje je mala Maša zaista trebalo da bude upotrebljena kao dvojnik.

"Govorim iz ugla čovjeka sa višedecenijskom praksom iz te oblasti. Prva stvar, ovdje već imamo podatke da je francuska policija kod otmičarke pronašla kući djevojčicu koja liči na žrtvu", kaže Rakočević za Atlas televiziju.

Mišljenja kriminolaoga oprečna su i kada je u pitanju način izvršenja djela. Nikolić smatra da se radi o činu diletanata, koji su vjerovatno imali pomagača u Srbiji, s obzirom na lako snalaženje po gradu. Rakočević ne isključuje mogućnost da su neki od troje uhapšenih bili profesionalci.

"Sama organizacija i način izvršenja, bez obzira na to što će se tek utvrditi imaju li kriminalnu karijeru ostali saizvršioci. Profil otmičara je inače takav, u najvećem broju slučajeva se radi o vrlo opasnim kriminalcima, koji su spremni, i za najmanju sitnicu da liše života bilo koga pa čak i dijete", kaže Rakočević.

Iz beogradskog zločina trebalo bi izvući nekoliko pouka, tvrdi Rakočević. Jedna od njih je da se pazi prilikom upotrebe Fejsbuka, jer postoje programi za utvrđivanje sličnosti između lica, koji se mogu zloupotrijebiti. Naročito da se ne ostavljaju lični podaci. Drugo, kada dođe do otmice, uprkos strahu, potrebno je kontaktirati policiju.

"Ako blagovremenu policija dobije informaciju, ima mnogbrojne mogućnosti djelovanja da liši slobode otmičare prije nego napuste zemlju. Kad su otmice u pitanju, očigledna je jedna tamna brojka: na jedan registrovan slučaj, postoji pet ili više neprijavljenih", ističe Rakočević.

Rakočević kaže kako je naš region jedan od onih sa najmanje otmica na svijetu. Ministri policija poručuju da za kidnapere djece u ovi zemljama neće biti mjesta.

Portal Analitika