Abiznis

UGOVOR SA EIB: Za razvoj preduzetništva 70 miliona eura (VIDEO)

Ugovor o finansiranju, koji su danas potpisali predstavnici Investiciono – razvojnog fonda (IRF) i Evropske investicione banke (EIB) podržaće, kako su ocijenili, dalji razvoj preduzetništva i biznis ideja, koji predstavljaju osnovu za valorizaciju resursa kojima Crna Gora raspolaže.
UGOVOR SA EIB: Za razvoj preduzetništva 70 miliona eura (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Ugovor o prvoj tranši kredita od 40 miliona eura potpisali su predsjednik Odbora direktora IRF-a, Zoran Vukčević i predstavnici EIB-a.

Ukupan kredit vrijedan je 70 miliona eura i realizovaće se kroz dva finansijska ugovora od 40 miliona eura i 30 miliona eura.

Predstavnik EIB-a, Volfgang Spieles, kazao je da je zadovoljan zbog potpisivanja ugovora o novoj tranši od 40 miliona eura u korist malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori.

“Ubijeđeni smo da će doći do brze upotrebe ovih sredstava. U tom slučaju, vrlo brzo ćemo se vratiti da potpišemo ugovor za ovu preostalu tranšu od 30 miliona”, rekao je Spiels na prezentaciji Programa finansijske podrške IRF-a za ovu godinu, tokom koje je potpisan ugovor.

Vukčević je rekao da je ovo drugi ugovor koji IRF realizuje sa EIB-om, što za Crnu Goru, kako je ocijenio, predstavlja značajnu podršku kada je u pitanju razvoj malog i srednjeg biznisa.

“Naš prioritet i u ovoj godini biće podrška razvoju predzetništva posebno mladima, ženama i početnicima u biznisu. Nastaviće se podrška prioritetnim sektorima, kao što su poljoprivreda, turizam, drvoprerada, proizvodnja i usluge”, kazao je Vukčević.

Premijer Milo Đukanović je, govoreći na prezentaciji, saopštio da će se sredstvima koja se obezbijeđuju kroz aranžman između IRF-a i EIB-a bitno unaprijediti uslovi kreditiranja malog i srednjeg biznisa.

“Uslovi kreditiranja preduzetništva malog i srednjeg biznisa u ovoj i narednoj godini su dodatni razlog i za one koji su se do sada premišljali da li krenuti neizvjesnim vodama preduzetništva malog i srednjeg biznisa, da donesu pozitivnu odluku i preuzmu odgovornost za svoju budućnost”, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, osnovna preokupacija Vlade u ovoj i narednim godinama treba da bude kako dinamizirati ekonomski rast države.

“Put je jasan. To možemo uraditi ako iskoristimo neiskorišćene razvojne resurse u Crnoj Gori. Na sreću imamo ih i u oblasti turizma i usluga, proizvodnje hrane i ukupne industrije i energetike”, dodao je Đukanović.

Đukanović je kazao da su računice koje je pravila Vlada, pokazale da je i dalje spor povrat kapitala koji se uloži u neke od strateški važnih djelatnsti za Crnu Goru, kao što je turizam ili izgradnja hotela najviše kategorije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Portal Analitika