Region

Srbija: Sa Rusijom dvije, a sa NATO 22 vojne vježbe

Vojska Srbije ove godine održaće 24 vježbe, od čega dvije sa Rusijom, a ostale sa državama članicama NATO-a, saznaje Danas.
Srbija: Sa Rusijom dvije, a sa NATO 22 vojne vježbe
Portal AnalitikaIzvor

Tom listu potvrđena je informacija koju je objavio predstavnik Ministarstva odbrane Rusije pri Ratnom vazduhoplovstvu, Igor Klimov, da će vojni piloti Rusije i Srbije izvesti zajedničke vježbe u septembru.

Kako im je rečeno u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, još nije utvrđen tačan datum i lokacija druge vojne vježbe sa Oružanim snagama Ruske Federacije.

Sagovornici Danasa ističu da je broj vojnih vježbi sa Rusijom neuporedivo manji od onih koje će biti izvedene sa članicama NATO, ali da je zbog ukrajinske krize i fokusa na srpskoj politici koja se zasniva na poštovanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, s jedne, i odbijanja uvođenja sankcija Rusiji s druge strane - medijima mnogo zanimljivije ono što je vezano za vojnu saradnju sa Rusijom.

Podsjeća se i da je Evropska unija višestruko kritikovala Srbiju jer se nije priključila režimu sankcija, uprkos proevropskom kursu Vlade.

“Interesantan je i podatak da je prva zajednička vježba Oružanih snaga Ruske Federacije i Vojske Srbije, u istoriji dvije zemlje, dogovorena i održana usred ukrajinske krize i otvorenog sukoba na relaciji EU-Rusija, u novembru prošle godine”, navodi se tekstu.

Informacija o tome čuvana je u tajnosti, a u domaću javnost stigla je preko ruskog Ministarstva odbrane.

Iako su srpski zvaničnici tvrdili da informacija o vojnoj vježbi nije bila tajna, činjenica da nije pravovremeno najavljena u medijima, tumačila se kao bojazan Vlade Srbije od negativnih komentara EU.

“Nepunih mjesec ranije, Beograd je upriličio vojnu paradu, tokom posjete Vladimira Putina, povodom obilježavanja 70-godišnjice od oslobođenja Beograda, što je i dalje predmet kritika pojedinih zapadnih zvaničnika”, kaže se u tekstu.

Portal Analitika