Društvo

Završeno saslušanje bivših menadžera CKB-a

Bivši menadžeri Crnogorske komercijalne banke (CKB), Jelica Petričević, Veliša Radunović i Gorica Vujisić, koji su optuženi za zloupotrebu službenog položaja, negirali su danas krivicu i navode da su bilo kojem preduzeću htjeli da pribave protivpravnu korist na štetu banke.
Završeno saslušanje bivših menadžera CKB-a
Portal AnalitikaIzvor

U podgoričkom Višem sudu je danas pred sudijom Anom Vuković nastavljen glavni pretres čime je završeno saslušanje optuženih. Odbranu su ranije iznijeli i bivši menadžeri Milka Ljumović, Bose Tatar i Dubravka Pavićević, koje su takođe negirale krivicu.

Bivši menadžeri su optuženi za zloupotrebu službenog položaja, a terete se da su odobravali kredite bez pokrića, čime su nanijeli štetu OTP banci, vlasniku CKB, od 6,92 miliona EUR.

Petričević je kazala da se ne smatra krivom ni po jednoj tački optužnice, kao i da će odgovarati na pitanja suda i branilaca.

“Neću odgovarati na pitanja tužilaca zbog tendencioznog ponašanja u ovom i slučaju zvani Košljun. Taođe, napustila sam CKB prije nego je kupio mađarski OTP, zbog čega neću odgovarati ni na pitanja oštećene banke”, navela je Petričević.

Ona je rekla da je saslušavana devet sati i uhapšena pred maloljetnom djecom, zbog čega je bila u posebnom psihičkom stanju.

“Tvrdim da nijesam ni po nalogu ni dogovoru sa Ljumović i Tatar postupala suprotno zakonu, posebno ne da načinim štetu banci u kojoj sam bila akcionar, niti da nekome pribavim protivpravnu korist”, kazala je Petričević.

Ona je navela da je u periodu kada je izdat kredit za preduzeće Acapulco bila manjinski akcionar, zbog čega je bespredmetno reći da je htjela da pribavi protivpravnu korist.

“U CKB-u sam radila od 1997. godine, u maju 2006. godine faktički je prestao moj angažman, a u septembru sam zaključila sporazumni raskid odnosa”, podsjetila je Petričević.

Prema njenim riječima, u februaru 2005. godine nije bilo interesovanja OTP grupacije za kupovinu CKB-a, pa ne zna kako OTP može biti oštećena strana u konkretnom slučaju.

“OTP je i prije i poslije kupovine CKB-a uradila kontrolu i utvrđeno je da je sve u redu. Neshvatljivo je da takva renomirana kompanija provjeri i isplati punu kupoprodajnu cijenu, a osam godina nakon 2005, kada je zaključen ugovor, javi da je oštećena. Oni pokušavaju da skinu odgovornost sa sebe”, ocijenila je Petričević.

Ona je kazala da u kritičnom periodu nije bila član Kreditnog odbora, ni osoba sa posebnim ovlašćenjima, a nije učestvovala u kreditnim garancijskim poslovima, već je bila pomoćnik generalnog direktora za domaći platni promet, likvidnost, finansije i IT podršku.

“Kada je riječ o kreditu za Acapulco, nije tačno da nijesu postojala sredstva obezbjeđenja, već su postojale mjenice i u svakom trenutku mogao je klijent biti blokiran. Ako je došlo do propusta to je odgovornost kreditnog referenta, a nikako moja”, rekla je Petričević.

Prema njenim riječima, banka je prodala potraživanje OTP factoringu, što je drugo preduzeće tako da OTP nije oštećena po pitanju tog kredita.

“Optužnica nema pravno utemeljenje, nijesam se dogovarala sa Ljumović ni pribavila protivpravnu korist”, kazala je Petričević.

Sud je konstatovao da je Petričević u ranijem saslušanju navela da su kod Ljumović dolazili veliki klijenti i dogovarali se da im se odobri kredit.

Petričević je navela da je Kreditni odbor odobravao kredite, a ne Ljumović, a da je prilikom saslušanja bila pod velikim pritiskom zbog načina na koji je privedena.

Radunović je, izlažući svoju odbranu, rekao da ne priznaje krivicu, a da će odgovarati na pitanja Suda i njegovog branioca.

On je rekao da nije njegova odgovornost to što nijesu realizovani krediti.

“Zaključivanjem i potpisivanjem ugovora nijesu se stekli uslovi da se isplate sredstva dok klijent ne pribavi sva sredstva obezbjeđenja. Ja i kolege smo samo parafirali ugovore, a to je kratka provjera da sam imao te dokumente u ruci”, rekao je Radunović i dodao da nije imao dodirnih tačaka sa VIP klijentelom.

On je naveo da kada je dobio predmetnu dokumentaciju, vidio je da ti krediti nemaju nikavih pravnih manjkavosti, kao i da ne zna šta se s njima kasnije dešavalo, što i nije u njegovoj nadležnosti.

“Kada sam došao u CKB, nijesam zatekao pisanu proceduru već neformalnu podjelu na mala i srednja preduzeća (MSP) i VIP klijente”, rekao je Radunović.

On je kazao da je sva moć bila koncentrisana u rukama predsjednika Kreditnog odbora nakon čega se odluka “spuštala” na operativni nivo, jer se radilo o kreditima sa naznakom hitnosti u postupanju i tako se postizao najbolji servis prema najboljim klijentima.

Na pitanje branioca da li je ikad sa bilo kim dogovarao da za ta preduzeća pribavi bilo kakvu protivpravnu korist, Radunović je odgovorio da se nije ni sa kim dogovarao i da nije poznavao klijente, a ni pola optuženih.

On je rekao da su VIP klijenti odlazili kod Ljumović, sa kojom su ugovarali uslove kreditiranja, a ona to operativno prenosila na Tatar.

“To je bila stvar organizacije i uvriježeno mišljenje. Pola VIP klijenata su htjeli da razgovaraju sa Milkom - to je dio dobrog servisa, što nije nezakonito postupanje već dobra praksa”, ocijenio je Radunović.

Tatar je imala komentar na izlaganje Radunovića i rekla da su interne, odnosno sve kreditne procedure postojale, kao i Poslovnik o radu Kreditnog odbora.

“I VIP klijenti su morali proći procedure, a svaka odluka je donijeta konsenzusom, nijesam ja sama donosila odluku”, dodala je Tatar.

Vuković je pitala Radunovića otkud mu zaključak da je Tatar sama donosila odluku o donošenju kredita, na šta je Radunović rekao da je Tatar donosila odluke o velikim klijentima i odlučivala o uslovima kreditiranja i osnovnim elementima ugovora, što ne smatra nezakonitim.

Branilac Tatar, Goran Rodić je rekao da Tatar prigovara na navode da je ona sama donosila odluke u Kreditnom odboru, jer su se se one donosile konsenzusom.

Vujisić se takođe izjasnila da nije kriva i da neće odgovarati na pitanja Tužilaštva, jer se navodi da je ona član Kreditnog komiteta iako to nije nikad bila.

“Nijesam imala veze sa davanjem kredita niti znam na osnovu čega se dodjeljuje. Radila sam kao pravnik u banci, moj paraf je značio da je odluka i ugovor o kreditu u skladu sa Zakonom o bankama”, rekla je Vujisić.

Ona je kazala da nije imala kontakta sa tim klijentima, niti da im je pribavila protivpravnu korist, kao i da nenaplaćivanjem kredita nije nastala šteta banci.

“Optužnica je formirana bez dokaza, gomila nabacanih riječi, a trebalo se voditi postulatom –Neka vam riječi budu blage, a dokazi jaki”, ocijenila je Vujisić.

Na pitanje branioca da li njen paraf išta znači za realizaciju kredita, Vujisić je odgovorila da se i bez njenog parafa kredit realizovao.

Na narednom ročištu, koje je zakazano za 6. april, planirano je da se provedu pisani dokazi, nakon čega će se saslušati i svjedoci.

Predmet je formiran po optužnici Vrhovnog državnog tužioca odnosno Specijalizovanog odjeljenja za organizovani kiminal, korupciju, terorizam i ratne zločine.

Optužnica je podignuta nakon opsežne tužilačke istrage, koja je trajala godinu i tri mjeseca. U tom periodu prikupljena je dokumentacija od CKB, Centralne banke Crne Gore, Centralne depozitarne agencije, Privrednog suda Podgorica, Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Optužnica bivše menadžere tereti da su od 2005. do kraja 2007. godine, zloupotrebljavajući položaj i grubim kršenjem ovlašćenja u pogledu upravljanja i raspolaganja imovinom CKB, odobravali kredite i davali garancije preduzećima Dafin Luksemburg, Cattaro investment Luksemburg, Acapulco Podgorica, Niksen-trade Čavor Kotor, Holder broker-diler i Ocean Gold, bez bilo kakvih sredstava obezbjeđenja vraćanja kredita i datih garancija.

Portal Analitika