Abiznis

Poljoprivrednim proizvođačima podrška do tri hiljade EUR po zahtjevu

Poljoprivredni proizvođači, zainteresovani za podršku investicijama u povrtlarskoj proizvodnji, zahtjeve Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja mogu dostavljati do 30. maja, odnosno 30. novembra, u zavisnosti od vremena realizacije investicije, odnosno sezone sadnje.
Poljoprivrednim  proizvođačima podrška do tri hiljade EUR po zahtjevu
Portal AnalitikaIzvor

Maksimalna podrška iz budžeta za investicije u povrtlarskoj proizvodnji je do 50 odsto vrijednosti investicije, do tri hiljade EUR po zahtjevu.

“Ovim programom, koji je prvi put definisan kroz prošlogodišnji agrobudžet, obezbjeđuju se sredstva za podršku uzgoju povrtlarskih kultura za koje Crna Gora ima potencijal, a posebno autohtonih i izrazito deficitarnih vrsta povrća. Pravilnim strukturiranjem povrtarske proizvodnje, izborom adekvatnih sorti i primjenom savremenih agrotehničkih mjera moguće je proizvesti konkurentan proizvod, eliminisati probleme u plasmanu na domaćem tržištu i smanjiti uvoz”, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Pravo na podršku imaju proizvođači upisani u Registar primarnih proizvođača hrane biljnog porijekla i koji su prijavili proizvodnju za ovu godinu u Fitosanitarnoj upravi, prije podnošenja zahtjeva za podršku.

Prihvatljive investicije su proizvodnja autohtonih vrsta povrća na minimalnoj površini od 0,3 hektara na otvorenom polju u skladu sa savremenim principima uzgoja i 0,03 hektara u zaštićenom prostoru, ostalih vrsta povrća na površini od minimalno 0,5 hektara na otvorenom polju u skladu sa savremenim principima uzgoja odnosno 0,3 hekatra u zaštićenom prostoru.

Prihvatljive su i investicije proizvodnja rasada povrća na površini od minimalno 0,03 hektara u zaštićenom prostoru, kao i nabavka priključaka za dvoosovinske i jednoosovinske pogonske mašine i samohodnih rotokopačica, mašina za punjenje kontejnera i saksija supstratom, uređaja za zaštitu bilja u zaštićenom prostoru – fogeri i sistema za navodnjavanje.

Ne podržavaju se kapajuće trake i ostali repromaterijal.

Proizvođači povrća Ministarstvu podnose zahtjev sa uvjerenjem o kućnoj zajednici, dokazu o kupovini opreme i mehanizacije (račun sa specifikacijom), sertifikovanog sjemenskog materijala ili o kupovini rasada povrća od registrovanog proizvođača sjemena i sadnog materijala (fiskalni račun/virman). Potrebno je dostaviti originale računa i istovjetne kopije na stranici A4 formata sa potpisom proizvođača.

Proizvođači rasada povrća treba da dostave završni izvještaj Fitosanitarne uprave o stručnoj kontroli proizvodnje i proizvedenim količinama rasada, zatim dokaz o porijeklu sertifikovanog polaznog materijala i supstrata (fiskalni račun/virman i etiketa pakovanja). Treba da dostave i dokaz o porijeklu polaznog materijala za proizvodnju rasada autohtonih vrsta/sorti je Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji i ovjerena prijava proizvodnje od Fitosanitarne uprave za preuzetu količinu sjemena. Proizvođači rasada dostavljaju i dokaz o kupovini opreme i mehanizacije (račun sa specifikacijom).

Terenska komisija će obići proizvođača koji je podnio zahtjev za podršku, provjeriće tačnost priloženih dokumenata. Kontrolu na terenu sprovode službenici Ministarstva u saradnji sa stručnim službama.

Zainteresovani proizvođači mogu predati zahtjev sa potrebnom dokumentacijom Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, Savjetodavnoj službi za biljnu proizvodnju ili opštinskim službama za poljoprivredu.

Obrasci zahtjeva se mogu preuzeti u kancelarijama Savjetodavne službe u biljnoj proizvodnji i kancelarijama opštinskih službi za poljoprivredu.

Nepotpuna i neblagovremeno podnijeta dokumentacija neće se razmatrati.

Portal Analitika