Društvo

Kovačević: Štrajk nije rješenje

Ljekari opšte bolnice u Bijelom Polju, protiv kojih su u Višem sudu u tom gradu vodi krivični postupak zbog infekcije beba, nijesu trebali da budu vraćeni na posao, ali štrajk roditelje nije način da se dođe do rješenja, ocijenila je član Odbora za zdravstvo, Zorica Kovačević.
Kovačević: Štrajk nije rješenje
Portal AnalitikaIzvor

Slaviša Knežević, Eldin Salemović, Predrag Karišik, Vučić Rakonjac i Ivica Ignjatović koji četvrti dan štrajkuju glađu ispred bjelopoljske bolnice, traže da se suspenduju bivši direktor bolnice, Tomislav Jeremić i načelnici Neonatologije i Ginekologije, Haka Tahirović i Zvonko Puletić.

„Nije mi drago što su roditelji krenuli sa tim radikalnim potezom posebno što su angažovali porodice iz razloga što nije bilo potrebe za tim, jer su nadležni državni organi odmah započeli prikuplanje dokaza vezano za dešavanja u bolnici“, kazala je Kovačević agenciji MINA.

Ona je rekla da očekuje da će državni organi, prije svega Tužilaštvo, okončati postupak i brzo izaći sa konkrernim rezultatima istrage.

„Žalim što su roditelji to uradili i žalim zašto im se niko od nadležnih organa nije obratio bez obzira što nemamo ministra zdravlja“, kazala je Kovačević.

Ona je dodala da se nada da će budući ministar, kada bude izabran, prvi zadatak imati obilazak roditelja koji štrajkuju ispred bolnice.

Kovačević je ocijenila da su roditelji „iritirani“ povratkom na posao odgovornih za slučaj infekcije u bjelopoljskoj bolnici.

„Mislim da je pitanje morala i etike povratak na posao, nije bilo potrebe za tim. Ljekari su mogli do okončanja postupka biti kod kuće bez obzira što mislim da pitanje nevinosti i krivice treba da se dokaže u redovnom sudskom postupku“, kazala je Kovačević.

Ona je dodala da je to bilo dovoljno da ljekari Opšte bolnice, „bez obzira da li su krivi, malo razmisle i ostanu svojim kućama po osnovu bolovanja, godišnjeg odmora ili neplaćenog odsustva sve dok državni organi ne izađu sa kompletnim nalazima.“

Kovačević je kazala da žali zbog štrajka naročito zbog teške situacije, hladnog vremena, i prisustva djeca.

„Nadam se da će novi ministar čim bude postavljen na fukciju obaviti razgovor sa roditeljima i sa rukovodstvom opšte bolnice i da će brzo doći do rešenja, jer štrajk nije način na koji se može riješiti problem“, rekla je Kovačević.

Portal Analitika