Društvo

U Crnoj Gori od tri do četiri hiljade pacijenata se liječi od Glaukoma

Borba protiv glauma ,je bolest koja počinje postepeno i iz godine u godinu se gubi vid i jedan od oblika glaukoma nema nikakve siptome ,dok postoji druga vrsta koja počinje sa bolovima sa crvenilom očiju-kazala je dr.oftalmolog Edita Files Bradarević,nakon mjerenja očnog pritiska zaposlenim u kompaniji Mtel.
U Crnoj Gori  od tri  do četiri hiljade pacijenata  se liječi od Glaukoma
Portal AnalitikaIzvor

Dr Files Bradarević je saopštila ,da borba protiv glauma ,je bolest koja počinje postepeno  i iz godine u godinu se gubi vid i dodala, da jedan od oblika glaukoma nema nikakve siptome ,dok postoji druga vrsta  koja počinje sa bolovima sa crvenilom očiju.

-Cilj ove akcije je da osvijesti ljude o postojanju takvoga oboljenja i da na vrijeme dođe do oftamotologa i da se napravi opšti pregled. Jedan od važnih stavki je mjerenje očnog pritiska,to je najveći riziko faktor za nastajanje glaukomskog oštećenja .To je zapravo  gubitak nervnog vlakna unutar očnog živca i postepono dolazi do odumiranja pomenutih vlakana i tako nastupa sljepilo-navela je Dr Files Bradarić.

Kako je navela, u  Crnoj Gori  nema tačnog registra za ovu bolest,po potrošnji ljekova ima od 3 do 4 hiljade pacijenata koji se liječe dok  se  smatra  da još ima i 50 odsto onih pacijenata kojima nije ustanovljena dijagnoza. PR kompanije Mtel Ana Martinović je  kazala ,da je ovo  odlična  akcija i da su je  odmah prihvatili.

-Kao društveno odgovorna kompanija,nijsmo samo odgovorni prema sredini  u  kojoj poslujemo već i prema zaposlenim,tako da smo u cilju toga  upravo htjeli da preventiramo bolest.Mada smo mlada kompanija sa  prosjekom godino 30 i želimo da doprinesemo zdravlju zaposlenih i Mtel  će uvijek  podržati slične akcije-poručila je Martinović.

Glaukom se naziva i "tihi kradljivac vida" ili bolest tihog sljepila, jer se uglavnom javlja bez simptoma i bez tegoba, a napreduje neopaženo dok ne dovede do sljepila.

Pacijenti koji spadaju u rizičnu grupu kojima je potreban skrinig su osobe koje su navršile 40 godina, osobe koje osjećaju određene tegobe u oku prilikom čitanja, te određene nespecifične tegobe koje se ne mogu uvrstiti ni u jedno oftalmološko oboljenje.

Portal Analitika