Abiznis

BRAJOVIĆ: Regulisati prava naših pomoraca na stranim brodovima

Cilj nam je da dominantno regulišemo sva prava i obaveze pomoraca, kojih u Crnoj Gori ima preko 4.000, a koji u ovom trenutku većinom plove na stranim brodovima, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović na sastanku sa predstavnicima EMSA-e.
BRAJOVIĆ: Regulisati prava naših pomoraca na stranim brodovima
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Nakon kratkog upoznavanja sa dugom pomorskom tradicijom pomorstva u Crnoj Gori on je poželio uspješan rad očekujući da će rezultat njihove posjete biti pozitivan.

Službe Evropske komisije dostavile su maja 2014. godine Ocjenu sistema obrazovanja, obuke i izdavanja ovlašćenja u oblasti pomorstva u Crnoj Gori na osnovu Izvještaja o inspekciji Evropske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA) i dobrovoljnog korektivnog plana.

"Praktično sprovođenje novih zakona i procesa ne može se potvrditi na zadovoljavajući način samo pregledom dokumenata, već je ova posjeta bila neophodna", kazala je predstavnica EMSA-e Monika Malinska.

Dodatnom inspekcijom procijeniće se u kojoj mjeri Crna Gora ispunjava zahtjeve koje Evropska Unija pred njom postavlja i eventualno rokovi za otklanjanje određenih nepravilnosti.

"Treba naglasiti da shodno Direktivi 2008/106/EZ o minimalnom stepenu obuke pomoraca, države članice Evropske unije mogu, shodno pomenutom Pravilu I/10, priznati ovlašćenja koje su izdale države koje nijesu članice EU samo na osnovu priznavanju EU, koje se realizuje posredstvom Odluke Komisije", navodi se u saopštenju.

Naredna tri dana delegacija EMSA-e, koju osim Monike Malinske iz Odsjeka za obuku pomoraca čini Katarina Ramoš, posjetiće Lučku kapetaniju i Fakultet za pomorstvo Kotor. Ministarstvo će na kraju posjete, biti upoznato sa preliminarnim zaključcima koji će biti delegirani Evropskoj komisiji.

Foto:msp.gov.me

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.