Svijet

Irak zaustavio napade na Tikrit i traži vazdušne udare na ID

Irak je danas objavio da je zaustavio ofenzivu na Tikrit, a zvaničnici su zatražili više vazdušnih udara da bi se militanti Islamske države (ID) istjerali iz rodnog grada Sadama Huseina po kojem su postavili bombe i još uvijek drže glavne četvrti.
Irak zaustavio napade na Tikrit i traži vazdušne udare na ID
Portal AnalitikaIzvor

Sunitska plemena i iranski vojni savjetnici, uz pomoć pripadnika šiitskih milicija, od 2. Marta pokušavaju da zauzmu taj strateški važan grad 160 kilometara sjeverno od Bagdada koji je u rukama ID-a već devet mjeseci.

"Trebaju nam vazdušni napadi od bilo koga ko nam može pomoći u borbi protiv ID-a", rekao je zamjenik iračkog ministra obrane Ibrahim al-Lami, odbivši da kaže misli li na koaliciju predvođenu SAD-om ili na Iran koji takođe igra ulogu u ofenzivi.

Američka koalicija ne sudjeluje u napadu, najmasovnijoj akciji iračkih snaga otkako je ID prošle godine zauzeo gotovo trećinu Iraka, uključujući Tikrit.

Ministar unutarnjih poslova Mohamed al-Ghaban rekao je da su vlasti zaustavile ofanzivu na glavni grad većinski sunitske pokrajine Salahudin.

"Odlučili smo da zaustavimo vojne operacije kako bi smanjili žrtve među svojim junačkim snagama...i spasili preostalu infrastrukturu", rekao je ministar.

"Stanje je pod kontrolom i odabraćemo pravi trenutak za napad na neprijatelja i oslobađanje tog područja", istakao je on.

Izvor: index.hr

Portal Analitika