Društvo

MIRANOVIĆ: Podržavamo Štajnaker, jedino međunarodna zajednica može uticati na Vladu

Marko Miranović, predsjednik Sindikata ulcinjske Solane kazao je za Portal Analitika da radnici podržavaju inicijativu ambasadorke Njemačke, Gudrun Štajnaker i međunarodnih organizacija uključenih u rješavanje problema Solane.
MIRANOVIĆ: Podržavamo Štajnaker, jedino međunarodna zajednica može uticati na Vladu
gordana borović
gordana borovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

”Postalo je očigledno da jedino oni mogu izvršiti presudan uticaj da Vlada konačno i iskreno krene sa rješavanjem problema Solane i nas bivših radnika," smatra Miranović.

On je istakao da se radnici Solane u prvom redu bore za svoja prava proistekla iz radnog odnosa koji su imali u firmi, a koja su im uskraćena u vidu neisplaćenih ličnih dohodaka i nepovezivanjem nedostajećeg radnog staža u dužini od 5 godina i 6 mjeseci i uskraćivanje prava  na penziju, od strane poslodavca i stečajne uprave.

Miranović je takođe kazao da su se radnici borili i za prostor Solane, ali da su njihove molbe, upozorenja i vapaji za spas Solane naišli na slab odjek.

“Pisali smo svim institucijama, od predsjednika države i Vlade, svim ministarstvima, ambasadama vodećih evropskih zemalja, Evropskoj komisiju u Crnoj Gori, da objasnimo na koji način se devastiraju prostor i fabrika”, istakao je sagovornik Portala Analitika zaključujući da je veliki i iskreni prijatelji Solane i radnika bio i ostao Centar za zaštitu ptica. “Njihovom upornošću ovo se pitanje izdiglo na međunarodni nivo”, smatra  Miranović.

Štajnaker je juče kazala da ne može da shvati i prihvati ono što se dogodilo na prostoru ulcinjske Solane, da je sve uništeno, putevi, zgrade, a da za to niko ne odgovara.

“Naravno, nije na nama da utvrdimo ko je odgovoran – to je zadatak crnogorske vlade. Ako je onaj ko je upravljao izgubio koncesiju zbog stečaja, mora se identifikovati vlasnik zemljišta. Ako je to državno, onda država mora preuzeti odgovornost i brinuti se o Solani, kazala je njemačka ambasadorka, ističući da to traže i Evropska komisija i Savjet Evrope, kao i međunarodna javnost”, kazala je Štajnaker.

 

Portal Analitika