Ostalo

Red Bul prijeti: Napuštićemo F1!

Red Bulov savjetnik za auto-moto sport Helmut Marko upozorio je da bi austrijska kompanija mogla da se povuče iz Formule 1.
Red Bul prijeti: Napuštićemo F1!
Portal AnalitikaIzvor

Marko je istakao da će sadašnji propisi ubiti sport, pošto je Red Bul imao težak vikend na Velikoj nagradi Australije, kojom je startovala nova sezona. Danijel Rikardo je kroz cilj na stazi „Albert park“ prošao kao šestoplasirani, dok Danil Kvjat nije ni startovao zbog kvara mjenjača u izlaznom krugu prije starta.

Šef ekipe Red Bula Kristijan Horner je poslije prve trke rekao da bi čelnici Formule 1 trebalo da izjednače performanse sadašnjih motora, istakavši da je jasno da je Mercedes daleko ispred svih. Zbog toga je i Marko rekao da bi vlasnik Red Bula Ditrih Matešić mogao da izgubi interesovanje za taj sport. 

„Procijenićemo situaciju ponovo tokom ljeta, kao i svake godine, vidjećemo kakvi su nam troškovi, a kakvi dobici. Ako budemo potpuno nezadovoljni, ozbiljno ćemo razmisliti da napuštimo Formulu 1. Velika je opasnost da će gospodin Matešić izgubiti strast koju osjeća prema Formuli 1“, naglasio je Marko.

Marko je takođe kritikovao i sadašnje propise, koje je najbolje iskoristio Mercedes otkako su uvedeni prošle godine. Njemački tim je prošle sezone prekinuo četvorogodišnju dominaciju Red Bula i tokom cijele sezone je bilo samo pitanje da li će titulu osvojiti Luis Hamilton ili Niko Rozberg. 

„Sadašnji motori su pogrešno rješenje za Formulu 1, a to bismo rekli i da je Reno najbolji. Tehnički propisi su nerazumljivi, previše komplikovani i preskupi. Nama upravlja inženjerska formula. Željeli smo smanjenje troškova, ali se to ovako neće desiti. Dizajner kao što je Adrijan Njui je zgrožen ovakvim motorima. Ovakva pravila će ubiti sport“, istakao je Marko. 

Ukoliko Red Bul zaista odluči da napusti Formulu 1, to će imati ozbiljne posljedice po taj sport, pošto Matešić posjeduje i Toro Roso. Takođe, treba napomenuti da austrijska kompanija ima ozbiljan program razvoja mladih vozača, koji bi bio nepotreban da Red Bul odluči da se povuče iz sporta. Međutim, austrijska firma ima ugovor sa Svjetskom automobilskom federacijom po kojem mora da bude u šampionatu barem do 2020. godine. Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Malezije 29. marta.

(B92.net)

Portal Analitika