Društvo

Regia Friuli Venecija finansira dva projekta u Crnoj Gori

Od 23. do 25. marta 2015. godine, Regija Friuli Venecija Đulija, na čelu sa Deborom Serakjani, će organizovati susret u Crnoj Gori povodom Evropske godine razvoja. To je dio projekta organizovanog od strane Evropske komisije pod nazivom "Bez barijera za socijalno uključivanje", saopštili su organizatori.
 Regia Friuli Venecija finansira dva projekta u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Susret će se održati u Kotoru i Podgorici, i fokusiraće se na dva projekta o saradnji koje finansira regija FVG: jedan od njih predstavlja Opština Monfalkone i odnosi se na razmjenu iskustava u psihijatriji među Odsjecima mentalnog zdravlja u Trstu, u  Udinama i u psihijatrijskoj bolnici u Kotoru, koja je ujedno i najveća u Crnoj Gori.

„Drugi projekat predstavlja COSM Pordenone, koji namjerava da realizuje deset socijalnih zadruga u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

Tokom dana, 23. i 24. su predviđene obrazovne aktivnosti u Kotoru i u Podgorici, dok 24., u večernjim satima u pozorištu Kulturnog centra "Nikola Đurković" u Kotoru će biti predstavljen komad poznate italijanske spisateljice Daće Maraini "Estravaganza", a  koji je priredila Accademia della follia (pozorišna trupa Claudia Miskulina).

„U srijedu, 25. marta u 09.30 u crkvi Svetog Pavla u Kotoru, poslije pozdrava gradonačelnika Kotora Aleksandra Stjepčevića i italijanskog ambasadora Vinćenca Del Monaka će biti organizovan forum u kojem će prisustvovati, između ostalog, Đani Torente, regionalni savjetnik za kulturu, sport i solidarnost, Emiliano Edera, član Predsjedničkog ureda regionalnog vijeća, Franko Codega, Predsjednik šeste komisije Regionalnog Vijeća i Silvia Altran, gradonačelnik grada Monfalcone. Biće prisutni takođe Saša Dender, predsjednik Italijanske zajednice Crne Gore i Fabricio Soma, Predsjednik Università popolare u Trstu. Aktivnosti, koje će se odvijati na italijanskom jeziku, a na koje će biti pozvani učenici škola i univerziteta u kojima se predaje  italijanski jezik, će voditi Lućia Belaspiga, kolumnista časopisa Avvenire“, navodi se u saopštenju.

U pripremi je i sastanak sa gradonačelnikom Podgorice Slavoljubom Stjepovićem u Podgorici u 14.30, dok u 18.30 u gradonačelnikovoj rezidenciji će biti organizovan koktel tokom kojega će prisutne pozdraviti ambasador Vinćenco Del Monako.

„Pri završetku susreta, savjetnik Đani Torente će posjetiti Laboratoriju za morsku biologiju  u Kotoru, u znak sjećanja na Maria Busanija, zaljubljenika u more iz Trsta, koji je preminuo 2013. godine, a izumitelj je prvog pogona za uzgajanje dagnji i kamenica u Crnoj Gori, koji je projektovao postrojenje za uzgoj školjki, a koji je izgrađen ispred laboratorije kamenica u Orahovcu“, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika