Muslimani poklonili Barskoj nadbiskupiji staru crkvu i zemlju u Menkama

U palati Barske nadbiskupije juče su uručene zahvalnice porodici Metović iz sela Menke iznad Starog Bara, koja je najstarijoj instituciji na ovim prostorima poklonila ostatke nekadašnjeg samostana Svetog Spasa iz XII vijeka i zemljište uz objekat od 520 m2, s pravom korištenja vode i puta.
Muslimani poklonili Barskoj nadbiskupiji staru crkvu i zemlju u Menkama
Portal AnalitikaIzvor

Svečanosti su prisustvovali, pored Nadbiskupa barskog Zefa Gashija, i don Simo Ljuljić - župnik Bara, te predstavnici Župe Stari Bar mr Ivan Jovović, Petar Pukić i Filip Jovović, kao i donatori Tahir Metović i njegov sin Demo.

Msgr Gashi se zahvalio Metovićima na vrijednom poklonu, ističući da i „ovaj primjer svjedoči zajedništvu različitih naroda i vjera u barskom kraju, i u teškim i u mirnim vremenima“. „Gest vaše familije je potvrda da je različitost prirodna, da je to volja Stvoritelja svijeta i da nas On vidi prije svega kao ljude“, rekao je Gashi i zaželio zdravlje i napredak porodici Metović.

2

U ime donatora, Demo Metović je, napominjući da mu je „osobita čast što se nalazi na ovom mjestu“, rekao da njihova donacija „predstavlja respekt prema ovoj instituciji, jer mi ovdje u Starom Baru se vjekovima poznajemo i živimo u slozi“.

Mr Ivan Jovović se zahvalio porodici, istakavši zadovoljstvo što su se Starobarani okupili ovim povodom.

„Župa Stari Bar će sa svoje strane dati doprinos uređenju ovog ovog objekta, zbog čega će se obratiti i Upravi za zaštitu kulturnih dobara u cilju pružanja stručne pomoći, ali i zajedno sa mještanima participirati u obnovi pristupnog puta do sela Menke. Ovaj čin nadilazi lokalne okvire, već u svojoj suštini predstavlja temeljnu vrijednost koja zaslužuje afirmaciju, posebno ako sagledamo savremenu evropsku zbilju“, rekao je mr Jovović.

Crkva Svetog Spasa nastala je u XII vijeku, a mijenjala je izgled i patrone, kao i drugi srednjevjekovni objekti u Baru. Nalazi se na oko 250-300 metara nadmorske visine, na znatno višoj koti od Starog grada. Na starim gravurama, na ovom mjestu označena je crkva pod imenom S.Sidro, ali se misli da je riječ o opatiji S.Salvatorisa (Sveti Spas), čiji se opat pominje još 1160. među prisutnima prilikom osveštanja katedrale Svetog Tripuna u Kotoru.

U Nadbiskupskom ordinarijatu je dogovoreno da će se jednom godišnje služiti Sveta misa u ovom objektu, i to na Spasovdan. Prvi put će vjerska služba nakon gotovo 4,5 vijeka biti držana sredinom maja ove godine, a služiće je Nadbiskup barski Zef Gashi.

 

Ž. MILOVIĆ

Portal Analitika