Politika

O pozivu u NATO krajem godine

Crna Gora je jak pretendent za članstvo u NATO i nastavlja sa dobrim napretkom prema Akcionom planu za članstvo, saopšteno je Dnevnim novinama iz sjedišta NATO u Briselu.
O pozivu u NATO krajem godine
Portal AnalitikaIzvor

Visoki NATO zvaničnik u razgovoru za Dnevne novine kaže da je Crna Gora važan partner za Alijansu, jer ima pozitivnu ulogu na zapadnom Balkanu i doprinosi međunarodnoj bezbjednosti.

"Vojne snage Crne Gore treniraju, vježbaju i redovno sarađuju sa NATO i partnerskim snagama. Zahvalni smo na doprinosu Crne Gore u ISAF misiji u Avganistanu i sadašnjem doprinosu misiji 'Odlučna podrška' u obuci, savjetovanju i pomaganju Nacionalnim bezbjednosnim snagama Avganistana", istakao je on.

Dodaje da Crna Gora ozbiljno pretenduje da postane dio Alijanse, a saveznici će, kako kaže, krajem ove godine odlučiti da li će poziv biti upućen.

"Pozicija NATO ostaje onakva kakva je navedena u Deklaraciji sa samita u Velsu ministri inostranih poslova će procijeniti napredak Crne Gore do kraja 2015. godine. U međuvremenu, očekujemo da Crna Gora nastavi sa naporima za rješavanje preostalih izazova", ističe on.

On kaže da je još uvijek rano govoriti o pozivu za NATO, jer je period koji je pred nama dug. (Dnevne novine, CdM)

Portal Analitika