Društvo

Niko neće da piše udžbenike za srednje stručno obrazovanje

U Crnoj Gori uočeno je da se mali broj autora javlja na konkurse Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva za izradu udžbenika za srednje stručno obrazovanje.
Niko neće da piše udžbenike za srednje stručno obrazovanje
Portal AnalitikaIzvor

„Obezbjeđivanje udžbenika za srednje stručno obrazovanje je veoma složeno. S obzirom na veliki broj programa i mali tiraž udžbenika troškovi pripreme i štampe su visoki. Ekonomska isplativost udžbenika postiže se njegovim korišćenjem pet godine. Posebno se ističe problem objezbjeđivanja udžbenika za obrazovne programe koje pohađa mali broj učenika“, piše u informaciji koju je Vlada usvojila na prošloj sjednici.

Ovo se može prevazići, kako se konstatuje, objedinjavanjem srodnih oblasti različitih obrazovnih programa. U tom cilju potrebno je formirati radnu grupu koja bi pripremila plan izrade prioritetnih udžbenika na osnovu analize procenta učenika uključenih u obrazovne programe.

„Pored toga, u prethodnom periodu uočeno je da se na konkurse Zavoda javlja mali broj domaćih autora i autorskih timova za izradu udžbenika za stručno obrazovanje. U tom smislu neophodno je definisati plan mjera za obuku domaćih autora i timova koja bi ih motivisala i ohrabrila da se uključe u proces izrade udžbenika. Takođe je potrebno nastaviti sa pozitivnom praksom obezbjeđivanja udžbenika drugih izdavača i tzv. otvorenih fajlova koji Zavodu pružaju mogućnost jezičkog upodobljavanja. Kako bi se dalje unaprijedilo stručno obrazovanje potrebno je uraditi analizu predmetnih kataloga na osnovu koje treba izvršiti njihovu reviziju i uspostaviti tješnju međupredmetnu korelaciju čime bi se omogućilo objedinjavanje sadržaja srodnih predmetnih kataloga u jedinstveni udžbenik“, konstatuje Vlada.

Država je 1995. godine osnovala Zavod za udžbenike i nastavna sredstva kao jedinog izdavača udžbeničke literature i nastavnih sredstava u Crnoj Gori. Zavod za udžbenike i nastavna sredstva je u periodu od 2004. do 2010. godine obezbijedio kompletnu udžbeničku literaturu za sve razrede osnovnih škola i gimnazija koja se do tada uvozila. Svi udžbenički kompleti su pisani po programima koje je usvojio Savjet za opšte obrazovanje, odnosno u potpunosti su usklađeni s važećim nastavnim programima. Zaključkom Vlade Crne Gore br: 03-7908 od 9. jula 2009. godine Zavod za udžbenike i nastavna sredstva je zadužen i za izdavanje udžbeničke literature za srednje stručno obrazovanje. Do tada je izdavanje ovih udžbenika bilo u nadležnosti Centra za stručno obrazovanje.

P.Z.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A Analitičar
16.03.2015. 09:19

Da li je moguće da Vlada dopušta da cijena koštanja učbenika bude problem? Ako ovoj (i bilo kojoj) državi IŠTA treba, to je OBRAZOVANJE i za njega MORA imat novaca, makar ni za ljeba ne bilo! Učbenike treba DOBRO platit, ali i insistirat na visoki kvalitet! Najskuplje je učbeničko smeće, a takvoga je vazda bilo najviše.

1
1